StoryEditor
mito i korupcija

Bidenov sin optužen za trgovinu utjecajem. Primao milijune od rumunjskog oligarha

Piše hina  /  09.08.2024., 15:51h

Američki tužitelji u slučaju utaje poreza Huntera Bidena optužili su ga za primanje novca od rumunjskog oligarha koji je želio "utjecati na agencije američke vlade". Optužba je dio većeg slučaja protiv predsjednikova sina, kojeg se tereti da je utajio porez u iznosu od 1.4 milijuna dolara između 2016. i 2019., u vrijeme dok je trošio milijune na luksuzne automobile i drogu.

Republikanci već dugo optužuju 54-godišnjeg Huntera Bidena za "trgovanje utjecajem", iako istrage Kongresa tek trebaju utvrditi bilo kakvu krivnju. Suđenju u slučaju utaje poreza trebalo bi krenuti tijekom rujna u Kaliforniji. Hunter je kazao kako nije krvi. 

Prema sudskom podnesku sastavljenom u srijedu na saveznom sudu u Los Angelesu, rumunjski je državljanin angažirao Huntera za pravne poslove 2015., u vrijeme dok je njegov otac bio potpredsjednik pod tadašnjim predsjednikom Barackom Obamom, piše BBC. 

 

"Željeli su prikriti pravu prirodu dogovora"

Dok se u podnesku rumunjski poduzetnik identificira samo njegovim inicijalima, G.P., američki mediji objavili su kako se radi o Gabrielu Popoviciuu, koji je u to vrijeme bio suočen s optužbama za korupciju u Rumunjskoj.

U podnesku su tužitelji rekli da planiraju dokazati kako su Hunter Biden i njegov suradnik "primili naknadu od stranog državljanina koji je pokušavao utjecati na američku politiku i javno mnijenje" te potaknuti SAD "da se pozabave rumunjskom istragu o G.P.-u".

U podnesku se također navodi da su Hunter i njegov suradnik "bili zabrinuti da bi lobiranje moglo imati političke posljedice za optuženikova oca", Joea Bidena, tako da su željeli prikriti "pravu prirodu" dogovora. Tužitelji vjeruju kako su Hunter i dva suradnika podijelili 3 milijuna dolara koje su dobili od Popoviciua.

 

Nedavno proglašen krivim u drugom slučaju

Popoviciu je 2017. osuđen na sedam godina zatvora zbog prevare s nekretninama. Republikanci u Zastupničkom domu, koji su prošle godine pokrenuli istragu o inozemnim poslovnim vezama obitelji Biden, ranije su izrazili zabrinutost oko veza između Huntera Bidena i Popoviciua.

"Rekao sam vam", napisalo je republikansko krilo Predstavničkog odbora za pravosuđe u kratkoj objavi na X-u. James Comer, predsjednik Odbora za nadzor Predstavničkog doma, poručio je da "bankovni podaci ne lažu".

Najnovije tvrdnje protiv Huntera Bidena stižu manje od dva mjeseca nakon što je proglašen krivim po sve tri točke optužnice u saveznom suđenju za oružje održanom u Delawareu. Iako mu prijeti maksimalna kazna od 25 godina zatvora, ovo mu je prvi prijestup, i to još nenasilnog karaktera, tako da neće dobiti tako dugu kaznu. 

Dnevnik.ba

13. rujan 2024 18:57