StoryEditor
američki predsjednik

Biden ugostio Milanovića u Bijeloj kući

Piše desk  /  11.07.2024., 10:14h

Predsjednik Zoran Milanović s izaslanstvom sudjelovao je jučer u Washingtonu na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća na kojemu su šefovi država i vlada članica Saveza raspravljali o ključnim strateškim pitanjima te o odlukama važnim za samu budućnost NATO-a.

Na sastanku na vrhu NATO-a usvojen je niz odluka, uključujući uspostavu NATO mehanizma sigurnosne pomoći i obuke za Ukrajinu, kao i političku obvezu dugoročne sigurnosno-vojne pomoći za Ukrajinu. Nadalje, usvojena je politička obveza jačanja kapaciteta obrambene industrije, zatim obveza daljnjeg jačanja otpornosti članica NATO-a u potpori obrane Saveza, kao i Akcijski plan za južno susjedstvo Saveza.

Sve te odluke obuhvatila je i Deklaracija summita u Washingtonu, također prihvaćena u srijedu na sastanku na vrhu. 

Na sastanku i Miljenić, Anušić, Grlić Radman

Uz predsjednika Milanovića, kao članovi službene delegacije na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća bili su predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, veleposlanik i stalni predstavnik Republike Hrvatske pri NATO-u Mario Nobilo te savjetnik predsjednika Republike za obranu Ivica Olujić. 

Po završetku sastanka, šefovi država i vlada sa supružnicima, pa tako i predsjednik Milanović sa suprugom prof. dr. sc. Sanjom Musić Milanović, nastavili su druženje u Bijeloj kući na svečanoj večeri, koju su za njih upriličili predsjednik SAD-a Joe Biden i prva dama dr. Jill Biden.

Dnevnik.ba

08. rujan 2024 02:02