StoryEditor

Biden nakon niza gafova još uvijek vjeruje u pobjedu: "Amerikanci žele predsjednika, a ne diktatora"

Piše desk  /  13.07.2024., 08:49h

U želji da oživi svoju kampanju za reizbor, predsjednik SAD Joe Biden održao je u petak skup u Detroitu, rekavši publici da neće napustiti utrku. Upozorio je da republikanac Donald Trump predstavlja ozbiljnu prijetnju.

Biden (81) pokušava da skrene pažnju sa svoje mentalne oštrine i sve većeg broja demokratskih prebjega i da ponovo pokrene svoju kampanju nakon klimave debate 27. lipnja.

- Ja se kandidiram i mi ćemo pobijediti - poručio je publici koja je nosila natpise "Motown je Joetown" i skandirala: "Nemojte odustati."

- Ja sam kandidat. Nigdje ne idem - rekao je, prenosi Reuters.

Pokazujući na prostor za novinare u teretani, Biden je rekao: "Udarali su me", na što je publika izviždala. 

- Pogodite što, Donald Trump je dobio besplatnu propusnicu. Nadajmo se da s godinama dolazi i malo mudrosti - rekao je Biden u prkosnom nastupu. 

Poručio je da zna kako da kaže istinu, da zna razlikovati dobro od pogrešnog i da zna da Amerikanci žele predsjednika, a ne diktatora.

Biden je također iznio što namjerava učiniti sa svojih prvih 100 dana drugog mandata, uključujući kodificiranje prava na pobačaj, potpisivanje Zakona o glasačkim pravima John Lewisa, okončanje medicinskih dugova, povećanje minimalne plaće i zabranu oružja za napad.

Ove velike promjene bile bi teške ili nemoguće bez demokratske većine u oba doma Kongresa.

Ranije u petak, Biden se iznenadno zaustavio u restoranu u predgrađu Detroita, gdje je gostima poručio da planira "završiti posao" i rekao: "Obećavam vam... dobro sam".

No, Biden u posljednje vrijeme ima sve više ispada. Poslije očajne debate, demokrate je zabrinula njegova izjava ‘kako je ponosam što je prva crna žena predsjednica‘ te kada je predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog najavio ‘...dame i gospodo - predsjednik Putin‘.

Dnevnik.ba

07. rujan 2024 19:19