StoryEditor
Zlatko Dizdarević

Bh. diplomat: "Neka dvije rakete Hezbolaha prođe izraelsku obranu, pola Izraela će se spakirati i krenuti odakle su došli"

Piše desk  /  27.09.2024., 12:15h

Bosanskohercegovački bivši diplomat, veleposlanik u Jordanu i dugogodišnji novinar Zlatko Dizdarević komentirao je za Klix.ba posljednje događaje na Bliskom istoku s posebnim osvrtom na aktualni sukob između Izraela i Hezbolaha.

Dizdarević kaže da su agresija i genocid koje Izrael trenutno provodi prešli svaku mjeru i da je međunarodna zajednica pokazala prividnu nemoć, a zapravo organiziran nedostatak spremnosti, prije svih Ujedinjenih naroda i Međunarodnog suda pravde.

Također, smatra da je ogromna greška vjerovati da se Hamas može poraziti do kraja, da se može poraziti front otpora koji postoji u arapskom svijetu.

Želja da se Iran uvuče u rat

Osvrnuo se na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua za kojeg kaže da svojom politikom kao nitko do sada radi najstrašniji problem protiv dugoročnog interesa Izraela. Također, govori i o interesima Izraela da u rat uvuče Iran.

"Izraelci hoće da isprovociraju pod svaku cijenu, i to nije samo njihova pamet nego i pamet zapada, Iran i uvuku ga u finalni okršaj da bi mu slomili kičmu. Razlog je što im je Iran postao perjanica okupljanja i realizacije interesa arpskog svijeta u tom prostoru, i ekonomski i vojno i kako god hoćete. Uvlačenjem Irana u rat Izrael bi potpuno na svojoj strani dobio zapadni svijet, računajući i Ameriku, a ovako se polako odmiču te zemlje... Neće zemlje da ulaze u rat onoliko histerično koliko hoće Izrael. Tu je u pitanju nafta, brojni interesi, ogromne količine plina u moru ispred Sirije, Libanona, Izraela i Gaze. Ispred Gaze postoje 10 godina konstatirana nalazišta s milijardama kubnih metara plina. Svaka od tih zemalja ima u svom dijelu mora pravo da to eksploatira", priča Dizdarević.

Mišljenja je da Palestini ne daju da postane država jer, ako postane država, imala bi pravo na svoje teritorijalno more.

"Sve su to u pozadini razlozi za ovu cijelu priču. Plus na sve to Netanyahu ima svoje interese koji su veći od bilo kojih drugih", kazao je.

Snaga Hezbolaha i Irana

Dizdarević je mišljenja da Izrael ne može poraziti Hezbolah i da je ta grupa neuporedivo najozbiljnija organizacija u tom dijelu svijeta, u profesionalnom, moralnom, organizacijskom i smislu discipline...

"Oni nisu plemenska vojska, oni su profesionalni po svim svjetskim standardima i pri tome imaju motiv. Oni su jedini do sada u direktnom sudaru s izraelskom vojskom protjerali je iz Libanona. Iluzija je vjerovati da se može izjednačavati Hezbolah s Hamasom. Izraelci nisu u stanju Hute da zaustave u miniranju brodova u Crvenom moru. I Iran ima izuzetno jaku, profesionalnu vojsku. Svi oni zajedno su mnogo jači od onog što Izrael može podnijeti. Sve su to stvari koje se trebaju imati u vidu kako bismo shvatili kuda sve ovo vodi", istakao je.

Još jednom se dotiče Hezbolaha i kaže da to nije organizacija koja ovisi od jednog ili pet zapovjednika.

"Oni su utrenirani, obučeni, imaju oružje. Imaju nekoliko tisuća raketa, neka samo dvije prođu obrambenu zonu Izraela i neka ubiju stotinu ljudi, pola Izraela će se spakirati i krenuti odakle su došli. Tu je dosta ljudi došlo jer su mislili da će imati stabilnu državu, dobar biznis, demokratske odnose itd.", mišljenja je.

Podcrtava još jednom da je ovo katastrofalni poraz međunarodne zajednice da sačuva elementarne principe međunarodne politike, prava i odluka koje donosi itd.

Upitali smo ga za mišljenje da li će Iran ući u rat.

"Iran neće ući u rat. Ulazak Irana u rat bi značio početak trećeg svjetskog rata. Iran nema interesa da ulazi u najstrašnija razaranja. Iran ima snagu da se suprostavi Izraelu, ali ne svojim direktnim uticajem, Iran to sebi neće dozvoliti. Imaju sada novog predsjednika koji je potpuno drugačiji od prethodnika. Iran je mnogo jači i mudriji nego što je bio. Najveća želja Izraela, ponavljam, je da ga uvuče u direktan sukob. Ipak, Iran pokazuje mudrost što je potpuno suprotno onome što Izrael očekuje", zaključio je na kraju Dizdarević.

Dnevnik.ba

27. rujan 2024 12:15