StoryEditor
Fikret Mehović

Bh. analitičar: "U usporedbi s izraelskom vojnom nadmoći, Iran nema šansu. Izrael će napasti postrojenja za obogaćivanje urana"

Piše fena  /  02.10.2024., 10:41h

Iran ima kapacitet za vrlo ograničene kopnene i pomorske operacije, ali u usporedbi s izraelskom vojnom, zračnom nadmoći, nemaju šansu, smatra analitičar za politiku i sigurnost Fikret Mehović.

Iran je sinoć izveo raketni napad na Izrael, a danas je napad okončan. Na pitanje, hoće li i kako će Izrael uzvratiti, Mehović u izjavi za Fenu, kaže da hoće, ali će to biti ograničeni napadi.

- Izrael će sigurno uzvratiti, a cilj napada će biti postrojenja za obogaćivanje urana. Iran je u projekt izgradnje kompleksa obogaćivanja urana i centrifuge uložio milijarde dolara. I to će biti glavna meta, cilj Izraela, kako bi onesposobio Iran da sljedećih dvadeset godina ne može nauditi – kaže Mehović.

Izjava premijera Benjamina Natanjahua, „mi nismo protiv iranskog naroda, nego protiv režima“ je realizirana, podsjeća on, jer je nekoliko iranskih dužnosnika ubijeno, kao što je Hasan Nasrallah i drugi.

Sjedinjene Američke Države, navodi Mehović, spremno stoje uz Izrael, poslali su već udarnu grupu za pojačanje. Tako da, naglašava, što se tiče vojne moći Iran nema nikakve šanse.

Na pitanje hoće li Kina i Rusija intervenirati, on smatra da se Kina neće miješati, a Rusija nema više kapaciteta za to.

Što se otklanjanja iranske prijetnje tiče, Mehović podsjeća da su to stari planovi koje je bivša državna tajnica Sjedinjenih Američkih Država Condoleezza Rice spominjala 2001.godine. Čak je i 1987. godine javno govoreno od strane proizraelskih organizacija. Postojao je i plan da se Libanon podijeliti na pet dijelova, a danas vidimo da je Libanon u rasulu otkako je ubijen Rafik Hariri.

- To su ozbiljni planovi koji trebaju osigurati sigurnost Izraela u narednih 20 godina. Arapske države aktivno traže rješenje i okončanja sukoba i opredijeljene za mir – smatra Mehović.

Izrael, Amerika i druge države, zaključuje Mehović, su stava da se Iranu ne smije dozvoliti da posjeduje nuklearno oružje, te je ključno uništiti nuklearna postrojenja za proizvodnju urana, jer je Iran sve bliži atomskoj bombi a to nitko u regiji ne želi.

Dnevnik.ba

02. listopad 2024 10:42