StoryEditor
ministar obrane

Belousov: U ovom mjesecu ruske snage preuzele su kontrolu nad 28 naselja

Piše fena  /  31.05.2024., 17:01h

Ruske snage napreduju u svim taktičkim pravcima u Ukrajini i preuzele su kontrolu nad 28 naselja ovog mjeseca, izjavio je u petak ruski ministar obrane, navodeći da će Moskva nastaviti s, kako je naziva, svojom specijalnom vojnom operacijom.

Govoreći na sastanku regionalnih ministara obrane u Kazahstanu, ministar obrane Andrej Belousov kazao je da su ruske snage do sada ove godine zauzele ukupnu površinu od 880 kvadratnih kilometara i primorale su ukrajinske vojnike da se povuku za osam do devet kilometara u ključnim područjima sjeveroistočne regije Harkov.

- Rusija nastavlja specijalnu vojnu operaciju, i svi njeni ciljevi sigurno će biti ostvareni. Ruska vojna grupacija tjera neprijatelja sa svojih pozicija - izjavio je Belousov.

- Napredovanje se odvija u svim taktičkim pravcima. Ruske oružane snage sistematski smanjuju borbeni potencijal ukrajinskih oružanih snaga – kazao je.

Rusija svoju odluku da pošalje desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u veljači 2022. smatra potezom da zaštiti svoju obranu i obranu onih koji govore ruski u Ukrajini. Kijev i Zapad to nazivaju ilegalnim osvajačkim ratom, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da će protjerati sve ruske vojnike s ukrajinske teritorije.

Belousov je kazao da je Ukrajina ovog tjedna pokrenula najveći raketni napad na most koji povezuje Krim, koji je Moskva anektirala od Ukrajine 2014. godine, s južnom Rusijom. Tvrdi da je Rusija uspjela oboriti sve projektile.

Belousov je optužio vojni savez NATO za eskalaciju sukoba u Ukrajini.

- NATO jača svoje prisustvo u istočnoj i središnjoj Europi i povećava borbenu spremnost i veličinu koalicionih snaga. Poboljšava svoju vojnu infrastrukturu i pojačava obuku i izviđačke aktivnosti u blizini naših granica - kazao je.

- Sve se čini da se produži i eskalira oružani sukob u Ukrajini – dodao je ruski ministar, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

19. rujan 2024 02:56