StoryEditor

Bećirović: Želim čvrsto povezati BiH s članicama NATO-a i EU

Piše fena  /  31.08.2024., 10:07h

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u Vilniusu s premijerkom Republike Litve Ingridom Šimonytė u okviru zvanične posjete toj zemlji.

Tijekom razgovora, Bećirović je rekao da njegov posjet Finskoj, Švedskoj i Litvaniji nije rezultat slučajnosti, već strateškog opredjeljenja da Bosnu i Hercegovinu čvrsto poveže s članicama NATO-a i EU.

U tom konktekstu on je podsjetio i da je njegov prvi vanjskopolitički posjet bio upravo sjedištu NATO-a i EU u Briselu.

Također, Bećirović je naglasio da svi dužnosnici Bosne i Hercegovine trebaju u budućnosti intenzivirati vanjskopolitičku aktivnost u državama članicama NATO-a i EU i na taj način dodatno ukazati na važnost euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine.

Tijekom razgovora, sugovornici su iskazali posvećenost jačanju prijateljske suradnje Bosne i Hercegovine i Republike Litve. Bećirović se zahvalio na kontinuiranoj podršci Litve Bosni i Hercegovini procesima europskih i euroatlantskih integracija. On je istaknuo da su ključni strateški ciljevi Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u EU i NATO-u.

Premijerka Republike Litve Ingrida Šimonytė poručila je da je Litva i dalje čvrsto opredijeljena za pružanje podrške Bosni i Hercegovini u procesu europskih i euroatlantskih integracija. Između ostalog, ona je istaknula spremnost Litvanije da svojim iskustvom, kao i kapacitetima koje ima na raspolaganju, pomogne Bosni i Hercegovini u realizaciji njenih vanjskopolitičkih ciljeva.

Bećirović je rekao da bi, između ostalog, članstvo u EU i NATO-u dalo dodatni podsticaj za privlačenje direktnih inozemnih investicija i otvaranje novih radnih mjesta. Ulazak u NATO je zajednički interes Bosne i Hercegovine i NATO-a.

Istakao je da Bosna i Hercegovina teži dodatnom jačanju ekonomske suradnje s Litvom te da je potrebno ubrzati dinamiku za potpisivanje sporazuma u raznim oblastima, naročito sporazuma koji bi podigli razinu ekonomske suradnje.

Bećirović je premijerki Litve predložio i ubzanje procesa zaključivanja nekoliko važnih sporazuma, među kojima i o ekonomskoj suradnji, priopćeno je iz Ureda Bećirovića. 

Dnevnik.ba

15. rujan 2024 16:53