StoryEditor

BBC: Moć Hezbolah je i dalje velika

Piše desk  /  25.09.2024., 15:02h

Iako su izraelske akcije usmjerene protiv Hezbolaha - uključujući ubojstva nekoliko zapovjednika, eksplozije pagera i voki-tokija, kao i niz zračnih napada započetih u ponedjeljak - značajno naštetile toj šijitskoj militantnoj skupini, BBC u analizi piše kako je moć Hezbolaha i dalje velika.

Projektil koji je Hezbolah lansirao prema Tel Avivu, a presjekla ga je izraelska protuzračna obrana, navodno je Qadr-1 iranske proizvodnje, balistički projektil srednjeg dometa koji može nositi bojevu glavu između 700 i 1000 kilograma. Projektil bi bio dovoljan da uništi veće zgrade.

Ogromni kapaciteti oružja i podzemnih tunela

Hezbolah ima arsenal između 100.000 i 150.000 raketa, dronova i projektila. Vjeruje se da su do 10.000 njih precizno navođene balističke rakete srednjeg dometa, poput Fateh-110, koje mogu dosegnuti Tel Aviv i većinu naseljenih središta u Izraelu. Jeruzalem se smatra manje vjerojatnom metom zbog velike palestinske populacije.

Prošlog mjeseca Hezbolah je objavio snimku u kojoj se hvali svojim ogromnim podzemnim arsenalom ovih projektila, prijeteći da će ih ispaliti na Izrael ako izbije rat.

Izraelska operacija Sjeverne strijele, pokrenuta ovaj tjedan, nastoji uništiti što je više moguće ovog arsenala, uključujući i rakete skrivene u privatnim kućama i garažama, kako kaže Izrael.

Ali Hezbolahova podzemna mreža tunela i špilja, ugrađenih duboko u stijenama južnog Libanona, ogromna je. Unatoč svim zračnim napadima, Hezbolah i dalje ima sposobnost ispaljivanja goleme količine raketa na izraelske gradove, ali njegovo vodstvo također zna da bi izraelska odmazda u tom slučaju bila razorna za Libanon.

Dnevnik.ba

25. rujan 2024 15:03