StoryEditor
pojasnio i zašto

Austrijski ministar vanjskih poslova: Ukrajini ne treba nuditi članstvo u EU

Piše desk  /  24.04.2022., 13:32h
Ministar vanjskih poslova Austrije Alexander Schallenberg smatra da Europska unija ne bi trebala ponuditi Ukrajini da bude njena članica.

Kako je objavio list Pravda, ovo je prošlog tjedna izjavio na Europskom medijskom summitu. Zagovornik je što bliže suradnje između Unije i Ukrajine, ali ne smatra da to trenutačno treba biti u obliku članstva Ukrajine u EU.

Austrijski portal Heute je izvijestio da je Schallenberg pri stavu da ova država treba biti dio ekonomske zone EU ili da se zadrži njen status quo. Kao razlog zašto Ukrajina u lipnju ove godine ne bi trebala dobiti status kandidatkinje za članstvo istaknuo je to što države zapadnog Balkana pregovaraju za članstvo.

Ukrajina već duže vrijeme poziva EU da je primi u članstvo, a ti pozivi su još glasniji i intenzivniji nakon početka agresije Rusije. S druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da njegova država strahuje zbog bliskih odnosa Ukrajine i Zapada.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij je podnio aplikaciju ove zemlje za članstvo. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je izjavila da želi da Ukrajina postane članicom, piše Jerusalem Post, prenio je Klix.ba.

Dnevnik.ba

23. listopad 2024 15:40