StoryEditor
FARMACEUTSKA KOMPANIJA

AstraZeneca povlači cjepivo protiv koronavirusa nekoliko mjeseci nakon priznanja o nuspojavama

Piše desk  /  11.09.2024., 17:22h

Više od 50 navodnih žrtava i ožalošćenih rođaka tuži AstraZenecu u slučaju koji je pred Višim sudom

AstraZeneca najavila je da povlači svoje cjepivo protiv koronavirusa nekoliko mjeseci nakon što je ova britansko-švedska farmaceutska kompanija priznala da može izazvati rijetke i opasne nuspojave.

Nakon što je kompanija dobrovoljno povukla svoju autorizaciju za stavljanje u promet, cjepivo se više ne može koristiti u Europskoj uniji.

Podsjetimo, zahtjev za povlačenje vakcine podnesen je 5. ožujka i danas je stupio na snagu. Slične prijave bit će podnesene u narednim mjesecima u Velikoj Britaniji i drugim zemljama koje su odobrile cjepivo, poznatu kao Vakzevria, prenosi Avaz.

 

Intenzivno ispitivanje

AstraZeneca je priopćila da je cjepivo uklonjeno s tržišta iz komercijalnih razloga, kao i da se više ne proizvodi niti isporučuje, jer su je zamijenile ažurirana cjepiva koje su efikasne protiv novih sojeva koronavirusa, navodi britanski "Telegraph".

Inače, Vakzevria je bila pod intenzivnim ispitivanjem posljednjih mjeseci zbog veoma rijetkog neželjenog efekta, koji izaziva krvne ugruške i nizak broj trombocita u krvi. AstraZeneca je u sudskim dokumentima podnesenim Višem sudu u Londonu u veljači priznala da cjepivo ‘‘može, u veoma rijetkim slučajevima, da izazove TTS“.

TTS je tromboza sa sindromom trombocitopenije, koja je povezana s najmanje 81 smrtnim slučajem u Velikoj Britaniji, kao i sa stotinama ozbiljnih nuspojava.

Više od 50 navodnih žrtava i ožalošćenih rođaka tuži AstraZenecu u slučaju koji je pred Višim sudom.

 

Slučajnost ili ne

Ova kompanija tvrdi da odluka o povlačenju vakcine nije povezana sa sudskim procesom ili priznanjem da može izazvati TTS, već da je vremenski okvir čista slučajnost.

- Razvili smo vakcine za nove sojeve koronavirusa i imamo višak. To je dovelo do pada potražnje za Vakzevrijom, koja se više ne proizvodi niti isporučuje. AstraZeneca je stoga donijela odluku da pokrene povlačenje dozvola za stavljanje u promet za Vakzevria u Europi - naveli su iz ove britansko-švedske farmaceutske kompanije.

Na kraju su iz kompanije poručili kako su ponosni na svoj doprinos u okončanju globalne pandemije koronavirusa

Dnevnik.ba

03. listopad 2024 22:25