StoryEditor

Anketirali migrante u BiH, ogromna većina ih priznala da su pokušali ući u Hrvatsku

Piše hina  /  07.07.2024., 13:52h

Dolazak ilegalnih migranata u Bosnu i Hercegovinu ove je godine pojačan no oni u toj zemlji ostaju sve kraće ali i sve češće postaju žrtve trgovine ljudima, procjena je Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koju danas prenose lokalni mediji.

Prema podacima te organizacije koja zajedno s lokalnim vlastima skrbi o ilegalnim migrantima u četiri središta za njihov prihvat koliko ih ima u BiH trenutačno boravi oko 1400 migranata čiji je jedini cilj nastaviti put ka zapadnoeuropskim državama.

Oni se u prosjeku u BiH zadržavaju tek oko mjesec dana jer su im trgovci ljudima i krijumčari već osigurali nastavak puta.

Njemačka, Francuska ili Italija kao krajnji cilj za većinu

"To je veoma zabrinjavajuće jer pokazuje da trgovci i krijumčari iskorištavaju slabosti osoba koje su u pokretu, a uz to očigledno idu eksploatacija, zlostavljanje i svi oblici eventualnog nasilja", upozorili su iz IOM-a kako ih citira agencija Fena ističući da su krijumčarenje i trgovina ljudima trenutno najveći i suštinski problem povezan s migrantskom krizom.

Među migrantima koje su intervjuirali djelatnici IOM-a njih 74 posto je bar jednom već pokušalo prijeći granicu s Hrvatskom, a 71 posto ispitanih izjavilo je da nisu uspjeli jer su ih vlasti presrele i vratile. Samo su tri ispitanika izjavila da ne bi ponovo pokušali prijeći granicu.

Svi su koristili društvene mreže i instant poruke kako bi organizirali svoja putovanja u zapadnu Europu, a najčešće koriste platforme WhatsApp, Facebook i Viber.

Među migrantima prevladavaju državljani Sirije, Afganistana, Maroka, Nepala i Pakistana. a njihov krajnji cilj su Njemačka, Francuska ili Italija. Iz IOM-a sugeriraju vlastima u BiH da razmisle o tome kako bi bar dio migranata mogli radno angažirati jer i u toj zemlji već nedostaje radne snage.

Dnevnik.ba

05. rujan 2024 15:23