StoryEditor

Amerikanci presreli ruske i kineske bombardere kod Aljaske

Piše desk  /  25.07.2024., 12:24h

Sjevernoameričko zapovjedništvo zračne obrane (NORAD) presrelo je jučer dva ruska i dva kineska bombardera koji su letjeli u blizini Aljaske. Američki obrambeni dužnosnik kaže da je ovo prvi put da su te dvije zemlje djelovale zajedno. Bombarderi su ostali u međunarodnom zračnom prostoru u Identifikacijskoj zoni zračne obrane Aljaske (ADIZ) i nisu smatrani prijetnjom, navodi se u priopćenju NORAD-a, prenosi CNN.

SAD i Kanada, koji zajedno čine NORAD, presreli su ruske TU-95 Bear i kineske bombardere H-6. Zrakoplovi nisu ušli u suvereni zračni prostor SAD-a ili Kanade. Ovo je također prvi put da su bombarderi H-6, koji su derivati starijih sovjetskih bombardera, ušli u ADIZ.

Prema američkom obrambenom dužnosniku, presretanje su izvršili američki borbeni zrakoplovi F-16 i F-35, kao i kanadski borbeni zrakoplovi CF-18. Zrakoplovi za podršku također su sudjelovali u presretanju.

Ruski letovi u ADIZ na Aljasci nisu neuobičajeni. Rusija je u svibnju poslala četiri zrakoplova u ADIZ, za što je NORAD tada rekao da se redovito događa.

Je li to novost?

Međutim, čini se da je prisutnost kineskih zrakoplova potpuna novost. U ožujku je zapovjednik američkog Sjevernog zapovjedništva, general Gregory Guillot, rekao kako Kina napreduje sjevernije prema Arktiku i da očekuje da će se na tom području uskoro pojaviti kineski zrakoplovi.

"Vidim spremnost i želju Kineza da djeluju tamo gore", rekao je Guillot pred senatskim Odborom za oružane snage. "Vidjeli smo ih na moru. Vidjeli smo ih kako djeluju pod krinkom tehničkog ili znanstvenog istraživanja, ali mislimo da se radi o višenamjenskoj misiji koja uključuje i vojsku. Očekujem da ćemo vidjeti zračnu aktivnost oko Aljaske već ove godine."

"I zbog toga sam vrlo zabrinut", rekao je Guillot.

Kina sebe smatra državom koja se nalazi "blizu Arktika" i radila je na proširenju prisutnosti na krajnjem sjeveru, što uključuje suradnju s Rusijom.

Dnevnik.ba

05. rujan 2024 05:15