StoryEditor

Amerika najavljuje nove sankcije protiv Dodika i Srba

Piše desk  /  01.07.2024., 12:58h

Glasnogovornik Bijele kuće Jake Sullivan poručio je da će Sjedinjene Američke Države nastaviti odgovarati na secesionizam i napade na Daytonski mirovni sporazum i to daljnjim sankcijama za srpske političke predstavnike u BiH.

Ova najava dolazi istovremeno dok Središnje izborno povjerenstvo oduzima jedan mandat SNSD-u u Domu naroda PS BiH.

Sullivan je pak na mreži X naveo kako su "SAD zabrinute zbog povećanih prijetnji teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika".

"Nastavit ćemo odgovarati na secesionističke akcije i napade na Daytonski mirovni sporazum, uključujući korištenje dodatnih sankcija", rekao je Sullivan.

Izrazio je podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu i korištenju Bonskih ovlasti, kada je to potrebno, odnosno za obranu Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Nastavit ćemo biti uz građane BiH i njihov cilj postizanja demokratske i prosperitetne BiH integrirane u euroatlantsku zajednicu", kazao je Sullivan.

Inače, SAD već duže vremena sankcioniraju zakonito izabrane srpske političke dužnosnike kao ključne tvrtke u Republici Srpskoj čime je ugrožena egzistencija tisuća građana BiH srpske nacionalnosti. Tako su pod sankcijama medijske kuće ATV i UNA TV te nekoliko građevinskih poduzeća čiji radnici nemaju nikakve veze s politikom. Štetu zbog sankcija pak osjećaju svi građani BiH. 

Također, Amerika kažnjava Dodika zbog njegove kao i podrške Beograda Moskvi po pitanju rata u Ukrajini a sam Dodik je otvorenom ratu s američkim veleposlanikom u BiH koji ima stvarnu moć odlučivanja u BiH. Dodik tvrdi kako bi o BiH trebali odlučivati zakonito izabrani politički predstavnici naroda i entiteta u BiH a ne strani veleposlanici.

Dnevnik.ba

04. rujan 2024 06:38