StoryEditor
Murphy daje svoj doprinos

Američko veleposlanstvo u sarajevskom blatu: Sramotna hajka na slobodu govora i mišljenja

Piše J. Gudelj  /  02.09.2024., 13:01h

Problem nije u stavovima Zorana Krešića koji su izvučeni izvan konteksta i tim dijelom se ne treba ni baviti. Problem je u tomu što bi se zakonitim imenovanjem Upravnog odbora RTV FBiH ova RTV kuća počela izmicati iz kandži islamista i unitarista.

Da je pokretanje hajke na neistomišljenike metoda obračuna sarajevske unitarističke politike i pripadajuće joj javnosti nije nikakva novost. U bošnjačkoj javnosti hajke su toliko uobičajene da su postale gotovo svakodnevni način komunikacije među neistomišljenicima.

Riječ je o vrlo primitivnom načinu komuniciranja u kojem se neistomišljenika pokušava diskreditirati na sve moguće načine samo kako ne bi došlo do sučeljavanja argumenata jedne i druge strane. Budući da nastupa s pozicije samododijeljene lažne moralne uzvišenosti, bošnjačka politika, poglavito dio okupljen oko SDA, DF-a i Islamske zajednice,  gotovo redovito podiže brutalne hajke protiv svakog onog Hrvata i Srbina (često i Bošnjaka) koji se „drzne umiješati“ u ono što smatraju svojim „privatnim vlasništvom“.

U to vlasništvo spadaju i država BiH, entitet FBiH te sve njihove institucije pa tako i institucija RTV FBIH, koja bi trebala biti zajednička javna radio-televizijska kuća svih konstitutivnih naroda koji žive u FBiH.

No, naravno, ta je televizija već desetljećima glavni alat sotonizacije i kriminalizacije Hrvata i Srba te sredstvo sijanja razdora među konstitutivnim narodima. FTV je samostalno doprinijela razaranju bh. društvenoga tkiva vjerojatno više nego ijedna druga javna institucija. Kad se gleda program FTV-a, jasno je zbog čega je BiH osuđena na propast, posebice ako se uzme u obzir kontinuirano oslikavanje hrvatskog i srpskog konstitutivnog naroda kao uljeza u vlastitoj domovini.

Stoga ne treba nikoga čuditi da je s uvijek istih adresa bliskih SDA, DF-u i Islamskoj zajednici pokrenuta hajka na jednog od najuglednijih hrvatskih novinara u BiH, Zorana Krešića, jer se pojavila mogućnost da upravo on uđe u Upravni odbor RTV FBiH. Još uvijek aktualnim članovima UO i Uprave RTV FBiH mandat je davno istekao i zapravo RTV FBiH već godinama djeluje na rubu zakona. Ulaskom Krešića u UO ove medijske kuće neke stvari bi se sigurno mijenjale, FTV više ne bi tako lako mogla biti glavno sredstvo propagiranja najrigidnijih islamističkih i unitarističkih politika u BIH.

Stoga je jasno i zbog čega i tko je pokrenuo hajku na Krešića. Ono što je površnom oku manje jasno jest otkud to da se u cijelu hajku aktivno uključio i američki veleposlanik u BiH Michael Murphy i to na strani onih koji bi suzbijali slobodu govora i mišljenja, određivali što novinari smiju misliti, govoriti i pisati te onih koji bi BiH umjesto na Zapad vodili u muslimanski svijet.

No, ako se samo malo pozornije pogleda povijest aktivnosti američke diplomacije u BiH onda će se vidjeti da je to povijest suradnje s islamistima i unitaristima, da nikad nisu osudili nezakonito i nelegitimno nametanje Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva, da aktivno sudjeluju u pokušaju osiromašenja stanovnika Republike Srpske jer im se ne sviđa demokratski i zakonito izražena politička volja srpskog naroda u BiH, da su podupirali vlasti Alijanse i Platforme, Hrvate ekonomski uništili napadom na Hercegovačku banku te da i danas daju svoj značajan doprinos održavanju stanja zamrznutog sukoba u našoj zemlji.

Stoga, problem nije u stavovima Zorana Krešića koji su izvučeni izvan konteksta i tim dijelom se ne treba ni baviti. Problem je u tomu što bi se zakonitim imenovanjem Upravnog odbora i Uprave RTV FBiH ova RTV kuća počela izmicati iz kandži islamista i unitarista. Krešićevu sudbinu doživjela bi bilo koja osoba koja je Hrvat u političkom smislu.

Tužno je da u ovakvim nečasnim radnjama, koje su u krajnjoj liniji izravna prijetnja slobodama govora i mišljenja, sudjeluju američka ambasada i američki ambasador.

Dnevnik.ba

12. rujan 2024 22:11