StoryEditor
irak

Američka vojska ubila 15 boraca ISIL-a u napadu u Iraku

Piše fena  /  31.08.2024., 15:54h

Američka vojska provela je s iračkom vojskom napad protiv grupe tzv. Islamske države u zapadnom Iraku i ubila 15 njenih boraca, priopćila je američko vojno zapovjedništvo.

- Ta grupa džihadista bila je naoružana brojnim oružjem, granatama i pojasevima s eksplozivom. Nema naznaka da je bilo civilnih žrtava - dodaje se u saopćenju, prenosi AFP.

Operacija, izvedena u četvrtak ujutru, ali objavljena u petak uvečer, "imala je za mete lidere džihadista kako bi se dezorganizirala i potkopala sposobnost te grupe da pripremi, organizira i izvede napade na civile u Iraku", navela je američka vojna komanda.

Dodaje se da tzv. Islamska država, koju je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija proglasilo terorističkom, "ostaje prijetnja regiji, američkim saveznicima kao i američkoj nacionalnoj teritoriji".

SAD imaju oko 2.500 vojnika u Iraku i gotovo 900 u Siriji, kao dio međunarodne koalicije stvorene za borbu protiv tzv. Islamske države.

Iako su iračke vlasti krajem 2017. proglasile pobjedu nad tzv. Islamskom državom, njene ćelije i dalje sporadično napadaju vojnike i policajce, posebno u ruralnim i udaljenim oblastima, izvan većih gradova.

Irak je 15. kolovoza najavio odlaganje završetka misije međunarodne koalicije koju predvodi Washington na njegovoj teritoriji, pravdajući to odlaganje "najnovijim razvojem događaja" u eksplozivnom regionalnom kontekstu, prenosi Radio Slobodna Europa.

Dnevnik.ba

16. rujan 2024 16:23