StoryEditor
podcast bura

Robert Kolobara: Oporba na lokalnim izborima promašila cijelu loptu, Hrvati pokazali da neće propasti

Piše desk  /  16.10.2024., 10:29h

Robert Kolobara, politički analitičar, u Podcastu Bura analizirao je rezultate lokalnih izbora a dotaknuo se i problema s kojima se društva u BiH kontinuirano suočavaju.

Objasnio je kako u BiH živimo u stanju "statusa quo" zbog čega su odstupanja kroz izborne cikluse minimalna. No, ako detaljnije pogledamo izborne rezultate, dodao je, onda vidimo i određene promjene.

"Činjenica je da je najjača hrvatska stranka ostvarila plebiscitarnu pobjedu. Za njihov uspjeh velike zasluge ima i hrvatska oporba koja je ‘fulala čitavu loptu‘. Vodili su negativnu kampanju, punu optužbi i upiranja prstom. Tražili su stalno krivca a nisu nudili ništa konkretno. Nudili su ono što već postoji samo kadrovski drugačije", smatra Kolobara.

Na lokalnim izborima je, veli, znatno teže doći do glasova budući da su na lokalnoj razini jači osobni animoziteti.

Kolobara je rekao kako najjače stranke s razlogom pobjeđuju ali i da nitko u BiH "neće propasti", pogotovo se to neće dogoditi hrvatskom narodu.

"Ako se sjetite naše povijesti, onda se na nju mora biti ponosan. Mi smo, zajedno sa Srbima, bili u ropstvu 400 godina pod Osmanlijama. To smo preživjeli, broj nam je spao na 30.000 pa smo došli na preko 700.000 1991. godine. Obnovit ćemo se ponovno", rekao je Kolobara u razgovoru s urednikom i voditeljem Podcasta Bura Juricom Gudeljom.

Govorio i o implikacijama izbornih rezultata na buduće političke procese, o međunacionalnim odnosima u BiH, feudalnoj svijesti kod sarajevske politike i drugim temama.

Opširnije pogledajte u videu.

Dnevnik.ba

16. listopad 2024 10:29