StoryEditor

Rasimu Deliću, pravomoćno osuđenom ratnom zločincu pred Haškim tribunalom, počast odavali i Izetbegović i Nikšić i Lagumdžija koji je svojedobno financirao Alagićevu obranu iz državnog proračuna

Piše Desk  /  06.08.2024., 18:20h

Još 2019. godine je Federalno ministarstvo branitelja/boraca veličalo pravomoćno osuđene osobe odgovorne za ratne zločine nad Hrvatima u BiH, te trošilo zajednička financijska sredstava za njihovo veličina. Jedan od primjera je i odavanje počasti generalu Rasimu Deliću, načelniku Glavnom stožera Armije RBiH, kojeg je Haag osudio zbog ratnih zločina nad Srbima u Vozući 1995. godine.

Nakon što je na Ljutoj Gredi na Vlašiću prošlog vikenda otvoren spomenik u obliku ljiljan posvećen ratnom zapovjedniku Armije RBiH u Travniku, generalu Mehmedu Alagiću koji je pred Haškim tribunalom, optužen za ratne zločine protiv Hrvata u Srednjoj Bosni, te preminuo prije pravomoćne sudske presude, ne smiruju se reakcije hrvatske, a ni bošnjačke javnosti. 

Klub izaslanika HDZ-a: Podizanje spomenika Alagiću ponižavanje hrvatskih žrtava u Srednjoj Bosni 

Podsjetimo, Klub izaslanika HDZ-a BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH reagirao je priopćenjem navodeći kako "najoštrije osuđuju otvaranje   spomenika’ ‘General Mehmed Alagić – Ljiljan Ljuta greda’ na Vlašiću. Podizanje spomenika generalu Armije R BiH, optuženiku za ratne zločine Mehmedu Alagiću, izravno je ponižavanje hrvatskih žrtava, posebice u Središnjoj Bosni, koji još nisu dočekali pravdu. Neosuđeni za ratne zločine Alagić te pripadnici Armije R BiH u čijim je redovima bilo i mnoštvo boraca iz islamskih zemalja, u ovoj srednjobosanskoj općini  vršili su ritualna ubojstva, strijeljali zarobljene civile i vojnike, poput skupine na Bikošima, oskvrnavili drevni Franjevački samostan u Gučoj Gori te počinili brojne druge zločine”. 

image

Rasim Delić i Haris Silajdžić (bivši bošnjački član Predsjedništva BiH)

INTERENT -

Refik Lendo: HDZ-ovci slave pravomoćno osuđene zločince kao što je Dario Kordić 

Danas im je odgovorio i Refik Lendo, potpredsjednik Federacije BiH i jedan od generala Armije RBiH kojeg hrvatska javnost smatra odgovornim za progon Hrvata iz Zavidovića gdje je tijekom 1993. bio ključna osoba u vojnoj strukuri vojske Alije Izetbegovića. 

Lendo je poručio kako je "priopćenje HDZ-ovih delegata u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH,  kojim pokušavaju problematizirati postavljanje spomenika generalu Mehmedu Alagiću, vrlo je loš pokušaj da se neistinama i historijskim revizionizmom izjednači odgovornost za ratne zločine počinjene tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu". 

"General Mehmed Alagić svojim je ličnim primjerom, vojničkim znanjem i uz poštivanje svih pravila i običaja ratovanja predvodio časnu borbu Armije Republike Bosne i Hercegovine u obrani države od agresije i udruženog zločinačkog pothvata. Spomenik na Vlašiću ostaje kao trajno svjedočenje o njegovoj herojskoj i časnoj historijskoj ulozi. Za razliku od generala Alagića, zbog odgovornosti za počinjene ratne zločine pred Haškim tribunalom presuđeno je cjelokupno političko i vojno rukovodstvo tzv. Herceg-Bosne, među kojima je i Dario Kordić, ratni zločinac kojem je aktualno rukovodstvo HDZ-a BiH priređivalo svečani doček po izlasku iz zatvora. Ako im je već stalo do poštivanja žrtava, HDZ-ovi delegati su imali priliku to poštovanje pokazati osudom Kordićevih zločina, onih koji su mu priređivali doček i onih koji su branili njegovu skandaloznu izjavu da bi ‘sve ponovio‘", naveo je Lendo i poručio HDZ-ovcima da ne poštuju ni presude Haškog tribunala, a ni Ustav jer nižu uvrede na račun Željka Komšića.

image

Odavanje počasti Rasimu Deliću - Bakir Izetbegović

FMBB - Fmbb

Komšić je bio među svojima, na pravom mjestu  

Nije zaista neobično da Željko Komšić, uzurpator na mjestu hrvatskog člana predsjedništva, veliča otkrivanje spomenika osobi koja je bila optužena za teške ratne zločine i nad hrvatskim narodom u Bosni i Hercegovini 1993-1995 godine.

Poštujući presumpciju nevinosti, cijeneći činjenicu da je osoba,kojoj je podignut spomenik, preminula u tijeku postupka pred Haškim sudom, činjenica je da se ne radi o pravomoćno osuđenoj osobi ali i pravomoćno oslobođenoj osobi, Željko Komšić je još jednom pokazao otvorenu mržnju prema hrvatskom narodu veličajući zločine nad tim narodom.

Podizanje optužnice  u konkretnom slučaju podrazumijeva visok stupanj osnovane sumnje za počinjeni ratni zločin i nad Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Bakir Izetbegović odavao počast Rasimu Deliću, pravomoćno osuđenom ratnom zločincu pred Haagom 

Podsjetimo, još 2019. godine je Federalno ministarstvo branitelja/boraca veličalo pravomoćno osuđene osobe odgovorne za ratne zločine nad Hrvatima u BiH, te trošilo zajednička financijska sredstava za njihovo veličina. Jedan od primjera je i odavanje počasti generalu Rasimu Deliću, načelniku Glavnom stožera Armije RBiH, kojeg je Haag osudio zbog ratnih zločina nad Srbima u Vozući 1995. godine.

Fotografije i podroban medijski izvještaj o tome i danas su dostupne na stranicama Federalnog ministarstva branitelja/boraca kada su počast Rasimu Deliću, presuđenom haškom zločincu, odali i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, Salko Bukvarević, tadašnji ministar i cijeli niz osoba. Nitko nije reagirao ni iz Veleposlanstva SAD-a, OHR-a i drugih međunarodnih institucija. 

image

Odavanje počasti Rasimu Deliću

FMBB -

Lagumdžija za vrijeme Alijanse iz proračuna financirao Alagićevu obranu, kasnije s Nikšićem odavao počast Deliću 

Nametanje nelegitimnih predstavnika hrvatskom narodu koji pri tome  još veličaju osobe za koje postoji visok stupanj osnovane sumnje da su počinili teška zlodjela nad hrvatskim narodom, pokazuje na nužnost izmjena izbornog zakona prijeko potrebne za napredak Bosne i Hercegovine.

Negiranje izborne volje konstitutivnih naroda u BiH, zloupotreba legitimnog predstavljanja, a zatim veličanje ratnih zločina nad narodom čija bi prava i interese ti isti trebali štiti ne donosi pomirenju naroda u BIH. 

image

Odavanje počasti Rasimu Deliću

FMB/B -

I nije ovo prvi put, i ranije je prvak Alijanse i prvak obespravljivanja bh. Hrvata, predsjednik SDP-a BiH, Zlatko Lagumdžija, prvo iz fproračuna financirao Alagićevu obranu uz amenovanje predstavnika Nove hrvatske inicijative i Krešimira Zubaka, a onda i sam s kolegama iz SDP-a među kojima je i današnji premijer Vlade FBiH, Nermin Nikšić, odavao počast Rasimu Deliću. Kao i Haris Silajdžić, nekadašnji bošnjački član Predsjedništva BiH koji ga je svojedobno primio u svom kabinetu. 

Dnevnik.ba 

16. rujan 2024 12:06