StoryEditor

Jerusalem Post: Washington i Bruxelles svjesno igrnoriraju rastuću radikalizaciju Bošnjaka

Piše desk  /  19.09.2024., 10:39h

EU i SAD, koje u praksi upravljaju BiH, svjesno ignoriraju proces religijske radikalizacije Bošnjaka koji pušta svoje korijene, naročito među mladima, piše list Jerusalem post.

 

U tekstu se navodi da je bošnjačko stanovništvo pod velikim uticajem radikalnih islamističkih elemenata, uključujući "Muslimansko bratstvo", Iran i Tursku, još od raspada bivše Јugoslavije, krvavog građanskog rata u BiH i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je završen rat 1995. godine.

- EU i SAD, koje u praksi upravljaju BiH, svjesno ignoriraju proces religijske radikalizacije bošnjačke muslimanske populacije koji pušta svoje korijene, naročito među njenim mlađim članovima - navedeno je u tekstu.

List piše kako je značajan dio tog procesa radikalizacije kultivacija identificiranja između Bošnjaka i Palestinaca, što je pojačano pronalaženjem direktnih veza između situacije u kojoj su bili Bošnjaci tijekom rata u BiH i stradanja Palestinaca.

Prema tekstu Jerusalem posta, Bošnjaci u svom povijesnom narativu žele u potpunosti potisnuti masakre tijekom rata za koje su odgovorni i predstaviti sebe isključivo kao žrtve navodnog genocida za koji tvrde da su ga počinili Srbi, dok Zapad šuti, na isti način kao što Zapad "dozvoljava" Izraelu da čini "genocid" nad Palestincima danas.

- Takvo identifikovanje sa Palestincima razvilo je među Bošnjacima intenzivno antiizraelsko osjećanje, jasno izraženo na ulicama bošnjačkih gradova u BiH tijekom demonstracija i izložbi, a baneri i zastave Palestinske oslobodilačke organizacije vise svuda (u bošnjačkom dijelu BiH) - ističe se u tekstu.

Autor teksta primjećuje da mržnja prema Izraelu ne spriječava Bošnjake da iskorištavaju Holokaust u vlastite svrhe, relativizirajući ga i uspoređujući s "masakrima nad Bošnjacima" tijekom rata u BiH i s ubijanjem Palestinaca u ratu koji je izazvao Hamas.

- Je li to intenzivirano antiizraelsko nahuškavanje u BiH uticalo i na Emreha Ibrahimovića, teroristu u Munchenu? - upitao je autor teksta.

U tekstu se podsjeća da gotovo 100.000 ljudi porijeklom iz BiH danas živi u Austriji, a u Njemačkoj oko 225.000, što su najveće grupe imigranata iz BiH u europskim državama.

Autor dalje navodi da iako je rat u BiH završen prije gotovo tri desetljeća, mnogi od onih koji su došli u Austriju i Njemačku tijekom rata kao izbjeglice nisu se vratili i postali su naturalizirani građani obje zemlje, ali održavaju prilično bliske veze sa BiH i inspirirani su političkim događanjima u BiH.

U tekstu se podsjeća da bošnjački društveni centri postoje u svim većim gradovima u Austriji, uključujući Salzburg, u kojem se nalazi i džamija za Bošnjake.

Međutim, navodi se u tekstu, stručnjaci za radikalni islam tvrde da, za razliku od vala terorističkih aktivnosti, radikalizacija mladih muslimana u Europi ne vrši se preko vjerskih službi u džamijama.

- Pošto su mladi muslimani svjesni da je u posljednjih nekoliko godina pooštren nadzor onoga što se događa u džamijama, oni uglavnom dobijaju radikalne sadržaje i učenja preko interneta. To otežava službama da lociraju "usamljene vukove" prije nego što izvrše napad - napominje list.

U tekstu se ističe da je Austrija, nakon što je godinama bila sigurno utočište, sada dodana na mapu meta islamističkog terorizma.

- S obzirom na to da je smrtonosni napad u centru Beča u studenom 2020. godine, u kojem je ubijeno četvoro ljudi, izvršio mladi austrijski musliman albansko-makedonskog porijekla, unutrašnja sigurnosna služba uspjela je spriječiti brojne napade Islamske države, uključujući u lipnju prošle godine tokom gay parade, kada su napad planirali mladi Austrijanci bošnjačkog i čečenskog porijekla, kao i napad na koncertu Taylor Swift, koji su isplanirali mladi Austrijanci makedonskog i tursko-hrvatskog porijekla - navodi se u tekstu.

Autor piše da sve to ukazuje na rastuću nasilnu radikalizaciju i spremnost potomaka izbjeglica i imigranata iz balkanskih zemalja da vrše terorističke napade.

- Saša Aulić, savjetnik srpske članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, upozorava da pokušaj napada na Konzulat Izraela u Munhenu jasno ukazuje na to da sjeme zla posijano u BiH tokom devedesetih odavno širi svoje otrovne plodove širom Europe. Problem neće nestati ako ga ignoriramo, samo će se povećati - dodaje se u tekstu.

Kada se radi o Ibrahimoviću, list piše da se njegova obitelj nedavno preselila u privatnu kuću s velikim vrtom u mirnom gradu kod obale jezera blizu Salzburga, te da je očigledno da njegova radikalizacija nije proizvod siromaštva, ekonomskih poteškoća ili nečega što su preživjeli njegovi roditelji.

Osim toga, piše autor, Ibrahimovićeva radikalizacija nije ni proizvod medijskih izvještaja o situaciji u Pojasu Gaze i patnji arapskog stanovništva u toj enklavi od 7. listopada, pošto je policija početkom prošle godine, desetak mjeseci prije eskalacije sukoba na Bliskom istoku, provela istragu o njemu zbog nasilničkog ponašanja u tehničkoj školi u koju je išao.

Ibrahimovića su ubili njemački policajci, kada je naoružan krenuo ka Konzulatu Izraela sa namjerom da izvrši napad. Međutim, istragom još nisu utvrđeni točni motivi Ibrahimovića za napad.

List podsjeća kako je obitelj Ibrahimović došla u Austriju iz Zenice, "koja se smatra jednim od uporišta radikalnog islama u BiH".

Dnevnik.ba

19. rujan 2024 10:46