Upravni odbor Društva Hayek s argentinskim predsjednikom Javierom Mileijem: (s lijeva na desno): Gerhard Papke, Javier Milei, Stefan Kooths, Carlos A. GebauerCOURTESY PHOTO -
StoryEditor

Javier Milei, liberalna politička zvijezda koja daje nadu u bolje sutra: Ideje slobode će na kraju pobijediti

Piše Filip Gašpar  /  27.06.2024., 12:00h

Argentinski predsjednik Javier Milei nedavno je započeo svoje putovanje Europom. Prvotno je planirao posjetiti španjolskog predsjednika Pedra Sáncheza. No, njegove izjave o Sánchezovoj ženi zasjenile su susret. Milei ih je nazvao "pokvarenima", a samog Sáncheza nazvao je "kukavicom" koji šalje žene da ga napadnu, a zatim klevetaju kao "mizoginog". Milei je poznat po svojim pretjeranim, izravnim i često populističkim izjavama. On otvoreno proklamira da socijalizam vodi ili u ropstvo ili u smrt. Osobito ga mladi Argentinci vide kao svjetionik nade koji bi mogao vratiti zemlju u slavnu godinu 1895., kada je Argentina bila najbogatija zemlja na svijetu.

Njegova sljedeća postaja u Europi bila je Njemačka. Prije nego što se sastao s kancelarom Olafom Scholzom, Javier Milei, koji je od profesora ekonomije postao liberalna politička nada, dobio je Hayekovu medalju od strane liberalnog think tanka. Ovo odličje ranije je dobio, između ostalih, i poljski reformator Leszek Balcerowicz. Milei, koji se kao i obično pojavio u pratnji sestre, bio je vidno opušten, zamišljen i na trenutke strastven, ali ne i agresivan. Neki od Argentinaca u publici slavili su ga poput pop zvijezde.

U svom hvalospjevu, Stefan Kooths, predsjednik Društva Hayek i ekonomist, objasnio je da hayekovci vide Javiera Mileija kao jednog od onih rijetkih političkih pionira koji se pojavljuju u vrijeme najveće potrebe da pomognu ekonomski i često socijalno uništenoj zemlji da pobjegne iz slijepe ulice zemlje da odbaci intervencionizam. Kooths je naglasio da argentinski predsjednik nije populist, već popularizator ideja slobodnog tržišta. Milei se zalaže za temeljnu promjenu kursa bez populističkih obećanja ili paternalističkog stava države blagostanja koja se stalno širi i koja u konačnici samo upravlja sve većom bijedom. Umjesto toga, Milei oslobađa ljude okova koji ih sprječavaju da sami sebi pomognu. On svojim sunarodnjacima vraća samopouzdanje i upravo to daje opravdanu nadu.

Trenutak buđenja

U svom iskrenom govoru Milei se predstavio kao diferenciran i prilagodljiv ekonomist. Objasnio je da je, poput mnogih u Argentini, izvorno studirao i predavao keynzijansku ekonomiju. U potrazi za uvjerljivim odgovorima na hitna pitanja postupno je razvijao svoje mišljenje. Budući da je bio dobar s matematičkim modelima, u početku se osjećao ugodno u svijetu keynesijanskih i neokeynesijanskih modela makroekonomske ravnoteže. Ali postao je sve više iritiran kada je shvatio da ti modeli opetovano daju netočne rezultate i povećavaju neispunjena očekivanja. Zatim je zašao u neoklasičnu mikroekonomsku teoriju odlučivanja, tržišnih struktura i konkurencije.

Naglasio je da je pročitao više od 50 knjiga kako bi shvatio da se rješenje za uspješno gospodarstvo može pronaći u teorijama Austrijske škole.

Milei je imao svoj "trenutak buđenja" dok je analizirao povijesne podatke Angusa Maddisona o gospodarskom razvoju za rani govor na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu. Shvatio je da se bogatstvo po glavi stanovnika gotovo nije promijenilo nakon „nulte godine“ tijekom 1800 godina sve dok iznenada nije počelo eksponencijalno rasti tijekom industrijalizacije. Na svoje iznenađenje, nije mogao objasniti ovaj rast u terminima upotrebe rada i kapitala, smanjenja granične korisnosti ili povrata na razmjer, kao što su sugerirali standardni modeli rasta.

Umjesto toga, Milei je zaključio da su monopolski profiti inovativnih tvrtki potaknuli ovaj razvoj i izvukli mase iz siromaštva – aspekt koji je prije smatrao negativnim.

Pandemija je očito jako ispolitizirala Milei. Mnogi mladi ljudi tada su otkrili vrijednost slobode. Nakon ove spoznaje Milei se odlučio baviti politikom i zbog toga je dobio veliku medijsku pozornost.

Rolling Stones

U svojim nastupima nastojao je prenijeti svoje ideje slobode na tako dopadljiv način da su bile ugodne poput koncerta Rolling Stonesa, prisjeća se aktualni predsjednik. Njegovi televizijski nastupi postajali su sve popularniji, toliko popularni da se ljevica u zemlji osjećala ugroženom. Često se pojavljivao na televiziji, ponekad kao superheroj, ponekad kao ozbiljni ekonomist ili čak kao populist.

Ljevičarski predstavnici uvjerili su nacionalne televizije da mu prestanu nuditi platformu. Tada je njegova sestra imala još jednu dobru ideju i savjetovala ga: "Ako se dečkima sviđaju tvoja predavanja, onda samo drži lekcije na ulici."

Zato je osnovao novu stranku. Vladajuća politička kasta postavljala je sve moguće prepreke njemu i njegovim kolegama; bila je to bitka poput Davida protiv Golijata. Ali na kraju je većina birača shvatila da je nakon više od 100 godina propadanja potrebna radikalna promjena.

U studenom prošle godine Milei je izabran za novog predsjednika Argentine s 55 posto glasova; Dužnost je preuzeo u prosincu.

Svojim tržišno-liberalnim idejama inspirira ljude na svim poznatim kanalima. Ne skriva da političke događaje osmišljava jednako zabavno poput koncerta Rolling Stonesa kako bi privukao i zadržao mlade ljude. Uvijek jasno i objektivno formulira svoje ciljeve smirenim, samouvjerenim tonom.

Logično i razumljivo argumentira da kao predsjednik svojoj Argentini želi samo dobro. Ne libi se objasniti zašto njegovi politički konkurenti imaju problema s njim i njemu sličnim: "Socijalisti nas se boje jer učimo, jer čitamo knjige" i " jer provodimo činjenice". „Zato su socijalisti tako agresivni.” Najvažniji cilj mu je pomaknuti Argentinu za 90 mjesta na međunarodnoj ekonomskoj ljestvici, kako ističe.

Samo šest mjeseci nakon što je preuzeo dužnost, pokrenuo je najveću prilagodbu poreza u povijesti Argentine. No, u svom govoru nije spomenuo da je već ukinuo 13 ministarstava, uključujući i ministarstva kulture i rada. Umjesto toga, osnovao je Ministarstvo ljudskog kapitala kako bi objedinio zadatke raspuštenih ministarstava.

Podrška naroda

Konačni cilj liberalnih mislilaca poput Mileija je smanjiti veličinu državnog aparata. Vladu vide kao glavnog uzroka ekonomskih problema i ističu da se društveni prosperitet može postići prvenstveno kroz procese organskog tržišta. To objašnjava zašto je Milei trn u oku socijalistima i zašto Hayekovi dani nisu bili pošteđeni ljevičarskih protudemonstracija. Marš, koji je započeo u blizini njegova hotela sat vremena prije Mileinog dolaska, bio je prošaran zastavama duginih boja i plakatima s sloganima poput "Rušenje društvenog mira: Tko ima, daje." No, zahvaljujući zatvorenim ulicama, pred hotelom je ostalo mirno.

Mileijev uspjeh je opravdan jer je trenutno najpopularniji predsjednik u Južnoj Americi. Pokazuje to prošli tjedan objavljeno reprezentativno istraživanje renomiranog instituta za istraživanje javnog mnijenja “CB Consultora ”.

Sukladno tome, 55,7 posto Argentinaca podržava kurs svog predsjednika. Ova, na prvi pogled, umjerena ocjena ipak je dovoljna za prvo mjesto na krizom pogođenom kontinentu. Sljedeći demokratski lider po popularnosti je Brazilac Lula da Silva na trećem mjestu.

Prema anketi, postoji jedan glavni razlog za ovaj uspjeh: Mileijeve teške reforme, koje je najavio tijekom predizborne kampanje, pokazuju početne probne uspjehe. Nedavna studija brazilske središnje banke pokazuje da je lokalna valuta, real, ove godine izgubila više vrijednosti u odnosu na američki dolar nego argentinski pezo. Prije nego što je Milei preuzeo dužnost, ovako nešto se činilo nezamislivim.

U svibnju je stopa inflacije iznosila 4,2 posto, nakon 25 posto u prosincu. Proračunski suficit ostvaren je pet mjeseci zaredom, ali zahvaljujući drastičnim rezovima potrošnje. To je uključivalo smanjenje državnih subvencija, posebice za energiju, plin i lokalni javni prijevoz.

Osim toga, više od polovice brojnih argentinskih ministarstava je ukinuto, transferna plaćanja pokrajinama su oštro smanjena, a financiranje istraživanja i razvoja, čija je održivost bila upitna, je prekinuto. Stanovništvo također bolje prihvaća vanjskopolitički kurs od očekivanog. Njegovo jasno okretanje Zapadu, posebice SAD-u i Europi, kao i njegova bezrezervna podrška Ukrajini i Izraelu, bili bi nezamislivi pod prethodnom peronističkom vladom.

Prema istraživanju instituta Zuban-Cordoba, 48 posto Argentinaca podržava ovaj smjer, unatoč tradicionalno antiameričkom stavu na kontinentu. Niti jedna druga latinoamerička država nije doživjela tako jasnu promjenu svoje geopolitičke orijentacije posljednjih godina.

Branite slobodu

Ali glavno pitanje u Argentini je ekonomski razvoj zemlje. Osim toga, Vlada se do sada pridržavala parlamentarnih pravila i teži demokratskom legitimitetu reformi. To dovodi do dužih rasprava o predloženom zakonodavstvu i brojnih argumenata. Oporba bijesno reagira na njihov gubitak vlasti.

Ostaje za vidjeti kada će vlada moći dati konkretne rezultate koje će izravno osjetiti stanovništvo, dok dijelovi srednje klase klize u siromaštvo. Trenutačno, potpora Mileiju ostaje visoka, također i zato što njegovi pristaše ne samo da podupiru njegovu borbu protiv inflacije, već također podupiru njegov kurs protiv raširene korupcije i kronizma. No, strpljenju ima kraja, što su prosvjedi ispred argentinskog Senata već jasno pokazali.

Ali Milei je u svom govoru rekao da je znao da će to biti izazov. Ipak, bio je i uvjeren je da samo brza šok terapija može vratiti državu na pravi put.

Milei uzvraća da po prvi put plaće rastu brže od inflacije. Iako je u prvom tromjesečju došlo do snažnog pada gospodarskog rasta, gospodarstvo je već od travnja ponovno pokazalo mjesečni rast. Ovo je razlog za nadu. Za Mileija je jasno: socijalisti pokušavaju nasilno prosvjedovati na ulicama jer je njegova politika uspješna. I to je tek početak. Njegov tim već je proveo 800 strukturnih reformi, a u planu je još 3000. – Nastavit ćemo se boriti.

Naposljetku, Milei se obratio liberalima njemačkog govornog područja okupljenima u Društvu Hayek u Hamburgu: "Branite svoje ideje sa strašću. Ideje slobode su toliko jake da će na kraju pobijediti, čak i ako se u početku suoče s otporom." Nazočni su burnim pljeskom zahvalili svom novom dobitniku na riječima.

Dnevnik.ba

 

03. rujan 2024 21:55