StoryEditor
susret u mađarskoj

Talijanski navijači okrenuli leđa tijekom intoniranja izraelske himne

Piše desk  /  10.09.2024., 11:34h

Grupa od oko 50 italijanskih navijača odjevenih u crno okrenula je sinoć leđa u znak očitog prosvjeda tijekom intoniranja izraelske nacionalne himne prije utakmice Lige nacija u neutralnoj Mađarskoj.

Talijanski navijači također su istakli zastavu svoje države s natpisom "Liberta" (Sloboda). Na drugim transparentima koje su istakli "ultra" navijači bile su dodate crne kose crte.

Izrael je svoje domaće utakmice preselio u Mađarsku zbog sukoba s Hamasom.

Mađarski premijer Viktor Orban ima bliske veze s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i dugo je promovirao Mađarsku kao najsigurniju zemlju u Europi za židove. Orban je zabranio propalestinske prosvjede, tvrdeći da predstavljaju prijetnju javnoj sigurnosti.

Ista grupa talijanskih navijača koja je okrenula leđa tijekom intoniranja himne također je tijekom prvog poluvremena skandirala protiv talijanske antifašističke aktivistice Ilarije Salis, piše talijanski dnevnik Corriere della Sera. Salis je u lipnju puštena iz kućnog pritvora u Budimpešti nakon što se suočila s optužbama za navodni napad na demonstrante krajnje desnice.

Salis je puštena nakon što je izabrana za novu članicu Europskog parlamenta za talijanske Zelene i Lijevi savez.

Inače, postala je vruća politička tema u Italiji nakon što su se pojavile njene fotografije s lisicama i okovima u mađarskoj sudnici gdje joj se sudi.

Dnevnik.ba

15. rujan 2024 13:48