StoryEditor
legendarni trener

Plenković uručio domovnicu Billu Belichicku, legendi američkog nogometa: "Oduvijek sam se ponosio hrvatskom zastavom. Volim Hrvatsku, hvala vam"

Piše hina  /  03.06.2024., 11:25h

Hrvatski premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima održao je prijem za legendarnog hrvatsko-američkog NFL trenera Billa Belichicka.

Plenković je Belichicku uručio domovnicu, dok je premijer dobio loptu za američki nogomet te mu je pokazano kako je pravilno držati. "Zadovoljstvo mi je pozdraviti Billa Biličića Belichicka, našeg Hrvata i Amerikanca. On je treća generacija čiji su baka i djed iz Hrvatske, iz Draganića između Zagreba i Karlovca otišli u SAD", objasnio je premijer.

Naime, objasnio je kako su njegovi baka i djed z Draganića između Zagreba i Karlovca krajem 19. stoljeća otišli u SAD, kao i brojni Hrvati tada u valu migracija. "Tradicionalno su živjeli u Pennsylvaniji, živjeli su od svoga rada i nastojali se integrirati u američko društvo uz puno muke i truda", istaknuo je Plenkovič.

Gospodin Belichick je kao potomak Hrvata u SAD-u u sportskom smislu dosegnuo vrhove vrhova. Američki nogomet, koji u Hrvatskoj nije toliko praćen, u SAD-u je najgledaniji i najpopularniji sportski događaj, osobito kada se igra Super Bowl. Gospodin Belichick ih je osvojio osam, dva s New York Giantsima i šest s New England Patriotsima", naglasio je Plenković.

‘Temelji tih lekcija postavljeni su u Hrvatskoj‘

Premijer Plenković je istaknuo da je Bill Belichick najbolji trener američkog nogometa svih vremena. "Velika je čast primiti domovnicu i biti ovdje. Hvala vam na gostoprimstvu. Moji roditelji su imigrirali u SAD, a moj otac je odrastao u domu u kojem se govorio samo hrvatski jezik", istaknuo je trener Belichick.

"Radnu etiku stekao sam od bake i djeda te roditelja. Temelji tih lekcija postavljeni su u Hrvatskoj. Oduvijek sam se ponosio hrvatskom zastavom. Lijepo je biti ovdje, hvala na toploj dobrodošlici i priznanju. Volim Hrvatsku, hvala vam", izjavio je legendarni hrvatsko-američki NFL trener Bill Belichick.

Dnevnik.ba

06. rujan 2024 07:55