StoryEditor

"Ovu generaciju neće biti lako naslijediti"

Piše desk  /  25.06.2024., 12:45h

U emisiji U mreži Prvog Hrvatskog radija gosti su bili Uefin i Fifin delegat Duško Grabovac, trener i bivši reprezentativac Jerko Leko te sportski komentator Hrvatskog radija Marko Šivak.

Analizirali su sinoćnju utakmicu nakon koje je Hrvatska primivši gol u osmoj minuti sučeve nadoknade remizirala s Italijom 1:1 te tako ostala bez osmine finala.

- Znajući da ću danas doći u emisiju mislio sam da će biti sasvim drugačije raspoloženje i da ćemo govoriti o sasvim drugačijim stvarima. Dan nakon poraza uvijek je težak i treba sve te emocije "sažvakati". Nogomet je uistinu sport koji proizvodi nevjerojatne emocije, pozitivne ili negativne. Možemo reći da smo jučer odigrali možda najbolju utakmicu na turniru, i da ako smo ispali, nismo ispali jučer nego protiv Albanije, jer Španjolska je objektivno možda najjača, rekao je Duško Grabovac, jedan od onih koji su stvarali hrvatsku nogometnu priču 90-tih te aktualni delegat svih najvećih Uefinih i Fifinih natjecanja.

Grabovac: Euforija je opasna stvar u nogometu

- Iz mog iskustva, nekako sam se pribojavao utakmice u Portugalu (prijateljska uoči Eura) gdje smo igrali uistinu sjajno. Euforija je dosta opasna stvar u nogometu. Ne toliko za momčad, jer su to sve iskusni igrači koji neće pasti pod euforiju, ali cijela nacija, svi smo se već vidjeli u najmanju ruku u finalu. Nakon tog prizemljenja protiv španjolske došla je Albanija koju smo objektivno trebali pobijediti i od koje smo isto tako izgubili u posljednjim sekundama. I onda kad se idete "vaditi" protiv jedne organizirane Italije, iako smo Italiju držali na konopcima do zadnje sekunde. Uistinu je teško prihvatiti da se to dogodilo u zadnjim sekundama, ali ne treba pasti u negativnu euforiju. To je sport, već od danas treba razmišljati dalje, kaže Grabovac.

- Imamo kvalitetu, treba tražiti dobre stvari u onome što smo jučer vidjeli. Ne treba se bojati, imamo nekolicinu mladih igrača koji će sigurno biti dostojni i kvalitetni nasljednici ovoj generaciji koju neće biti lako naslijediti. Stvar treba gledati tako da je ova srebrna i brončana generacija možda posljedica onog našeg uspjeha u Francuskoj, jer to su tada bila djeca koja su počela igrati nogomet i sigurno će neka djeca koja su gledala ova prvenstva gdje smo bili drugi i treći doći kao jedna isto tako kvalitetna generacija. Tako da se ne treba bojati za budućnost nogometa. Treba ovo prespavati i treba biti realan, naravno da je ovo užas. U međuvremenu smo stvorili i navijače koji su možda neću reći najbolji na svijetu, ali sigurno među najboljima. Imamo reprezentaciju, imamo sve, tako da ne treba se bojati. Glavu gore i idemo dalje, dodaje Grabovac.

Dnevnik.ba

05. rujan 2024 12:58