StoryEditor

Organizatori otkazali trening triatlonaca zbog zagađenja Sene

Piše desk  /  29.07.2024., 11:47h

Prvi trening triatlonaca na Olimpijskim igrama u Parizu je otkazan zbog zagađenja rijeke Sene, priopćili su organizatori.

Nakon sastanka o "kvalitetu vode" i testitanja donesena je zajednička odluka o otkazivanju treninga, navodi se u priopćenju organizatora OI i Svjetske triatlon federacije.

Rijeka Sena je na testiranju sredinom srpnja označena kao dovoljno čista za plivanje.

- Pariz 2024. i Svjetska triatlon federacija ponavljaju da je prioritet zdravlje sportaša. Analiza provedena jučer u Seni pokazala je razine kvalitete vode koje ne predstavljaju dovoljno jamstvo za održavanje događaja - dodaje se u priopćenju.

Organizatori krive kišu koja je padala proteklih dana i uvjereni su da će se kvaliteta vode popraviti prije natjecanja koje počinje 30. srpnja.

U slučaju jake kiše, nepročišćene otpadne vode mogu se izliti u rijeku.

Ukoliko kvaliteta vode bude ispod standarda "Plan B" uključuje odgađanje natjecanja za nekoliko dana ili pomjeranje plivačkog maratona u Vaires-sur-Marne, na rijeci Marni istočno od Pariza.

Gradonačelnica Pariza 17. srpnja je zaplivala u Seni zajedno s šefom organizacijskog odbora OI Tonyjem Estanguetom u pokušaju da dokaže da je voda dovoljno čista da ugosti plivanje na otvorenom.

Dnevnik.ba

13. rujan 2024 13:21