StoryEditor
olimpijske igre

Očajna kvaliteta medalja iz Pariza: Pogledajte usporedbu s onima iz Tokija

Piše desk  /  13.08.2024., 09:50h

Nekoliko osvajača medalja na Olimpijskim igrama u Parizu požalilo se na njihovu kvalitetu, a sve je pokrenuo američki skateboarder Nyjah Huston koji ističe da je njegova bronca iz Pariza već vidno oslabila.

Skateboarder Nyjah Huston jedan je od osvajača brončane medalje u ekipnoj konkurenciji za Sjedinjene Američke Države na Olimpijskim igrama u Parizu. Međutim, Huston se sedam dana nakon uspjeha oglasio i kritizirao kvalitetu svoje medalje.

Huston ističe da je njegova brončana medalja trenutno u stanju kao da je "preživjela rat", iako je podignuta tek prije sedam dana.

"Ove olimpijske medalje izgledaju sjajno kada su potpuno nove, ali nakon što sam ih ostavio na koži uz malo znoja i pustio prijatelje da ih nose preko vikenda, očito nisu tako visoke kvalitete kao što mislite", rekao je Huston na društvenim mrežama.

Amerikanac je zatim pokazao medalju svojim pratiteljima na društvenim mrežama i otkrio: "Čak se prednji dio počeo ‘kruniti‘. Mislim da bi trebali poboljšati kvalitetu medalja", dodao je ovaj skateboarder.

Tim povodom oglasio se danski igrač badmintona Viktor Axelsen, koji je osvajao zlatne medalje i u Tokiju i u Parizu. Jedan je od rijetkih koji je bio u stanju uporediti izgled olimpijskih medalja iz Tokija i Pariza, a razlika je nevjerojatna.

Iako je četiri godine starija, olimpijska medalja iz Tokija izgleda u neuporedivo boljem stanju od one iz Pariza od prije svega nekoliko dana. Fanovi na društvenim mrežama pretpostavljaju da je ona iz Tokija bolja jer sadrži više zlata od one iz Pariza, ali to nije slučaj jer je norma identična.

Što se tiče zlatnih medalja, one naravno, nisu u potpunosti zlatne. Samo na olimpijskim igrama 1904., 1908. i 1912. godine medalje su proizvedene u potpunosti od čistog zlata.

Međunarodni olimpijski komitet nametnuo je normu koja kaže da u zlatnu medalju na olimpijskim igrama ide šest grama čistog zlata. Preostala 523 grama koji se koriste za zlatnu medalju su od srebra s minimalnom čistoćom od 92,5 posto.

Dnevnik.ba

14. rujan 2024 09:20