StoryEditor

Očaj hrvatkih klubova u Europi se nastavio i ove sezone: Hajduk i Osijek ispali iz Europe prije nego je Dinamo zaigrao

Piše desk  /  16.08.2024., 09:09h

Potop hrvatskih klubova sinoć u ranoj fazi pretkola Europa lige i Konferencijske lige. Rijeka je ispala u trećem pretkolu EL-a porazom kod švedskog Elfsborga 2:0 (ukupno 3:1), Osijek je ispao u istoj fazi KL-a na penale kod azerbajdžanske Gzire, nakon što su utakmice završile 1:1 i 2:2, a Hajduk je također eliminiran u KL-u domaćim porazom od slovačkog Ružomberoka (1:0), nakon što je prva utakmica završila bez golova.

Četvrtak 15. kolovoza 2024. ostaje tako upisan crnim slovima u povijesti hrvatskog nogometa. Nevjerojatno je kako su hrvatski klubovi poispadali iz Europe. Naprimjer, Osijek je eliminiran tako što je u prvoj utakmici ostao bez pobjede golom koji je primio u sedmoj minuti nadoknade, dok mu se u uzvratu isto dogodilo u zadnjoj minuti. Zatim je u raspucavanju penala promašio čak četiri od pet udaraca, prenosi Index.

Hrvatski viceprvak Rijeka je ispala iz Europa lige, ali za razliku od Hajduka i Osijeka, ipak nastavlja europski put u play-offu Konferencijske lige, gdje će igrati protiv Olimpije iz Ljubljane. No Rijeka je jako uzdrmana lošim igrama i rezultatima na početku sezone te smjenom trenera Sopića.

"Apsolutna katastrofa Hrvatske i jedna od najnižih točaka hrvatskog nogometa"

Hajduk je također bizarno ostao bez Europe. Nakon 0:0 u prvoj utakmici u gostima, na uzvratu protiv Ružomberoka je zapucao desetak zicera i sam sebi zabio gol. Sve to protiv momčadi koja gotovo nije stvorila ozbiljnu priliku iz igre.

Sva tri hrvatska kluba ispala su kao nositelji od nepostavljenih klubova. Football Meets Data, platforma koja se bavi nogometnom statistikom i analitikom, naziva ovo apsolutnom katastrofom Hrvatske i jednom od najnižih točaka hrvatskog nogometa. Isti izvor ističe još jednu činjenicu koja je posebno porazna po hrvatske klubove u europskim okvirima.

"Igrali su 12 utakmica ovog ljeta, sve protiv klubova iz liga ispod europskog top 22. Usprkos tome, pobijedili su samo 4 utakmice. Dvije protiv estonskih te po jednu protiv kluba s Farskih otoka i iz druge rumunjske lige." 

Dodatno grozno po hrvatski nogomet i njegovu elitnu ligu te njenu borbu za što bolji europski koeficijent je to što su Osijek i Hajduk rano ispali iako su imali sjajan ždrijeb. No to im nije bilo dovoljno za prolazak protiv Azera i Slovaka. Opisali smo kako je bizarno Osijek ispao, a ovdje ćemo podsjetiti da su mu ždrijeb na putu do skupine KL-a podarili estonski, azerski i ciparski klub. 

Nevjerojatno je kako su ispali Osijek i Hajduk

Hajduku se nudila sjajna prilika da nakon 14 godina izbori grupnu fazu europskog natjecanja jer je u drugom pretkolu izvukao Torshavn s Farskih otoka. Nakon što je prošao tog suparnika, ždrijeb mu je donio Ružomberok, koji je prošlu sezonu završio na tek petom mjestu slovačkog prvenstva s čak 26 bodova zaostatka za prvakom Slovanom. 

Nakon što je u prvoj utakmici ostvario aktivan rezultat, uzvrat za prolaz igrao je na krcatom Poljudu, u atmosferi na koju nisu navikli igrači nejakog suparnika. Osim toga, Hajduku se ždrijeb otvarao do kraja time što je armenski Noah senzacionalno izbacio atenski AEK, pa da je prošao Ružomberok, za skupinu KL-a igrao bi protiv autsajdera.

Nažalost po navijače Bilih, sve ovo, a posebno i to što je Hajduk na uzvratu protiv Ružomberoka imao niz ogromnih prilika, nije bilo dovoljno za barem produžetke i ispao je od momčadi koja mu praktički nije pucala na gol.

Dnevnik.ba

16. rujan 2024 21:24