StoryEditor
euro 2024.

Nizozemska preokrenula tursko vodstvo za šest minuta i prošla u polufinale

Piše desk  /  07.07.2024., 09:23h

Nizozemska je u dramatičnoj utakmici četvrtfinala Europskog prvenstva pobijedila Tursku 2:1 i plasirala se u polufinale. Turska je povela golom Sameta Akaydina u 35. minuti, ali su Nizozemci okrenuli golom Stefana De Vrija u 70. i autogolom Merta Muldura u 76. minuti. Nizozemska će u polufinalu igrati protiv Engleske, koja je ranije na penale izbacila Švicarsku.

Nizozemska je odlično otvorila utakmicu i već u 2. minuti mogla je povesti. Sjajni Cody Gakpo zadržao je loptu i ostavio Memphisu Depayu, koji se malo spetljao, ali se onda uspio izboriti za čisti udarac da bi pucao preko gola. Nizozemci su dominirali, ali kako je poluvrijeme odmicalo su neshvatljivo stali.

Nizozemska odlično krenula pa stala

Turci su vidjeli da Nizozemska više ne igra i onda su oni preuzeli inicijativu. Baris Yildiz je strašno mučio Virgila van Dijka i druge nizozemske stopere, bježao im je, ali su ga Nizozemci nekako uspijevali zaustaviti.

No, Turska je preselila igru na nizozemsku polovicu i onda je u 35. minuti iskoristila svoje najopasnije oružje. Arda Guler je odlično centrirao na drugu stativu, a tamo je stoper Samet Akaydin sjajno skočio i glavom zakucao loptu u gol za vodstvo.

Gol je potpuno šokirao Nizozemsku, koja se pogubila i Turska je to kraja poluvremena sve kontrolirala i bila puno bolja. U poluvremenu je Ronald Koeman ubacio Wouta Weghorsta, a on je od prve sekunde na terenu unio puno nereda u tursku obranu. Vezao je Weghorst stopere i počeo se otvarati prostor za njegove suigrače.

Guler pogodio stativu, De Vrij započeo preokret

Igrala se 51. minuta kad je dobio dobru loptu na drugu stativu, vratio je u sredinu, a tamo je Memphis Depay sekundu zakasnio u čisti zicer. Četiri minute kasnije Arda Guler je u rijetkim izlascima Turske na polovicu Nizozemske raspalio s 20-ak metara, ali je pogodio vanjski dio stative. 

Bio je to zadnji trzaj Turaka prije totalne dominacije Nizozemske, koja je počela stiskati. Prvo je u 70. minuti Weghorst opet bio sam na drugoj stativi, imao je dva suigrača u sredini, ali se odlučio na udarac koji je Gunok skrenuo u korner iz kojeg će Nizozemska povesti.

Depay i Simmons odigrali su skraćeni korner, Depay je ubacio na penal, a tamo je De Vrij potpuno sam skočio i glavom zakucao u gol za 1:1. A tek onda je počela ludnica na Olimpijskom stadionu u Berlinu.

Nisu se Turci ni pribrali, a šest minuta kasnije Nizozemska je okrenula. Dumfries je prošao po desnoj strani i idealno ubacio Gakpu na drugu stativu. On je bio u duelu s Muldurom, koji je nesretno skrenu loptu u vlastiti gol.

Turci krenuli u totalni napad, Verbruggen spasio Nizozemsku

Očekivalo se da će to slomiti Tursku, ali oni su nošeni podrškom skoro čitavog stadiona krenuli po drugi gol, koji nisu dočekali. A mogli su. U 85. minuti Verbruggen nije uspio dobro odbiti ubačaj, lopta je pala na noge Akturkogluu, koji je šalje u nebranjeni gol, ali je Van de Ven spasio siguran gol. 

Tri minute kasnije Gakpo bježi Turcima, ali iskosa s lijeve strane puca ravno u Gunoka. On započinje novu akciju u kojoj Calhanoglu centrira, Baris prebacuje loptu na drugu stativu, a tamo Akturkoglu glavom puca pokraj gola.

Četvrti sudac je pokazao pet minuta nadoknade, a u prvoj su Turci imali čisti zicer. Nakon ubačaj s lijeve strane Semih Kilicsoy, koji je ušao par minuta ranije, glavom je s četiri metra pucao ravno u Verbruggena i Nizozemska se spasila.

Dnevnik.ba

06. rujan 2024 08:44