StoryEditor
talijanska premijerka

Meloni se oglasila nakon što je talijanska boksačica poražena od muškarca: "Ovo nije bila ravnopravna borba"

Piše T.R.  /  01.08.2024., 15:14h

Alžirac Imane Khelif kojem je Međunarodni olimpijski odbor dopustio da se natječe u ženskom boksu, pobijedio je danas Talijanku Angelu Carini.

Nakon što je primila dva udarca, talijanska boksačica je predala meč te priznula u plač poručujući svom treneru kako ovo nije uredu.

Nakon kontrovezne borbe javila se i talijanska premijerka Giorgia Meloni koja je pokušala ohrabriti svoju sunarodnjakinju.

"Ne slažem se s odlukom MOO-a, i to već godinama. Kada je MOO 2021. promijenio pravila o ovoj temi, podnijeli smo prijedlog kako bismo ukazali na posljedice koje to može imati. Činjenica je da s razinama testosterona prisutnim u krvi alžirske boksačice, natjecanje na startu ne izgleda fer. Bilo je i sigurnosnih pitanja i treba biti oprezan", kazala je te nastavila:

"Već godinama pokušavam objasniti da neke teze dovedene do ekstrema mogu posebno utjecati na prava žena. Mislim da sportašima s muškim genetskim karakteristikama ne bi smjelo biti dopušteno sudjelovanje u ženskim natjecanjima, ne da bi nekoga diskriminirali, već da bi zaštitili pravo sportašica da se mogu natjecati na ravnopravnoj osnovi. Zahvaljujem Angeli Carini na tome kako se borila. Činjenica da se Angela povukla još me više rastužuje, bila sam uzbuđena jučer kada je napisala ‘borit ću se‘, jer u ovim stvarima važne su i posvećenost, glava i karakter, ali također je važno natjecati se na ravnopravnoj osnovi. S mog gledišta, ovo nije bila ravnopravna borba", zaključila je Meloni.

Podsjetimo, pored Imane Khelifa u ženskom boksu natječe se još jedan muškarac - Lin Yu-ting s Tajvana.

Dnevnik.ba

17. rujan 2024 08:14