StoryEditor

Markić u pohodu na Ameriku: Mostarski boksač ima novu borbu u brutalnom boksu bez rukavica

Piše T.R.  /  13.09.2024., 11:12h

Mostarski boksač Emil Markić uskoro će imati novu borbu u boksu bez rukavica.

Markić će 21. rujna u Denveru (SAD) u ring izaći protiv američkog borca Joeya Angela.

Mostarcu je ovo drugi meč u ovoj vrsti boksa nakon što je prije dvije  godine u svom debiju u Londonu nokautirao u 2. rundi domaćeg predstavnika Alberta Scampa.

Kako je došlo do nove borbe objasnio je Marić u intervjuu za Dnevnik.ba:

"Bare Knuckle Boxing (BKB) se udružio s BYB-om te su postali najjača organizacija u boksu bez rukavica. Prije tri mjeseca sam s njima potpisao ugovor na dvije godine te su mi rekli kako ću ubrzo imati borbu.

Protivnik mi je Joey Angelo, američki boksač koji ima 2 pobjede i 2 poraza i borit ćemo se u kategoriji do 93 kg. Morat ću ‘nabit‘ još malo kilograma, ali to neće biti problem. Smatram da bih trebao biti u prednosti jer moj protivnik dolazi iz MMA dok sam ja ipak boksač. Boksa se 5 rundi po tri minute, a uveli su i promjenu što se tiče izgleda ringa. Neće biti klasični boksački ring u obliku kvadrata već trokut kako bi boksači bili što bliže jedan drugom.

image

Markić vs Angelo

FACEBOOK -

No, kako i sam Markić kaže, rijetko koja borba ode u pet rundi. Boksa se golim šakama i svaki pravi udarac obično znači i kraj borbe.

"Na prošlom eventu bilo je 10 borbi i samo je jedna otišla na bodove dok su ostale završavale u ranoj fazi, u 1. ili 2. rundi."

Iako ovakva vrsta boksa izgleda brutalnija i opasnija, ona ima i svojih prednosti...

"Istina, u ovakvoj vrsti boksa jedan pravi udarac je obično nokaut te lakše dolazi do puknuća na glavi. Ali, smatram kako je pravi boks opasniji jer te većina udaraca ne nokautira već uzdrma. I dok si uzdrman, dok ti se još ‘mućka‘ u glavi, dobivaš nove udarce što dugoročno može imati ozbiljnije posljedice. Kod ovakve vrste boksa (bez rukavica) najviše me je strah da sebi šake ne polomim. Jer ako ružno udariš u čelo ili lakat, vjerojatno ćeš slomiti neku kost u šaci."

Markić se pred borbu pripremao standardno kao i do sada. Treninge obavlja u teretani Gym Zone kod braće Zovko te u svom Bokserskom klubu Mostar. S njim u Denver će putovati i Filip Zovko iz spomenute teretane.

"Eto, prvi put ću vidjeti Ameriku. Mada, tko zna hoću li stići što i vidjeti. Putujemo iz Istanbula 17. rujna letom koji traje 12 sati, a vraćamo se odmah sutra, nakon borbe. Mogu malo prošetati prije borbe, nakon što se odmorim, a i treba se prilagoditi na vremensku razliku."

Markić se nada kako će mu ovo biti dobra prilika da se u najboljem svijetlu predstavi pred američkom publikom i prva od mnogih pobjeda u SAD-u.

Dnevnik.ba

18. rujan 2024 14:37