StoryEditor

Kalinić preuzeo novu funkciju u Hajduku i odgovorio Daliću: "Neka on umjesto Modrića stavi Baturinu"

Piše desk  /  27.05.2024., 11:15h

Ono o čemu se nagađalo već nekoliko tjedana sada je i potvrđeno. Nikola Kalinić novi je sportski direktor Hajduka.

Hajduk je svoju odluku objavio na konferenciju za medije u 10 sati. Riječ je na početku preuzeo prvi čovjek kluba Ivan Bilić koji se prije svega zahvalio dosadašnjem sportskom direktoru Mindaugasu Nikoličiusu.

"Hvala Nikoličiusu za sve što je napravio za klub. Hvala i treneru i stožeru za sve što su napravili u sezoni, klub će im biti zahvalan. Nikola je legenda kluba, možda i najveća njegova vrijednost je da je u srži hajdukovac. Voli ovaj klub puno više nego neki drugi, 122 nastupa, 54 gola... Ima za nas neprocjenjivo iskustvo rada u velikim klubovima, jako kvalitetne kontakte, iznimno je kvalitetan karakter. Iskren i direktan, neovisan i tvrdoglav. Ima i odličan smisao za humor. On će biti i okosnica našeg sportskog odbora. Sve odluke će u njegovoj domeni biti isključivo njegove. Na rezultat utječu naporan rad i sreća. Nikola će napraviti sve da osigura ovo prvo. Želim mu sreću i kvalitetan odnos s timom", rekao je Bilić.

Riječ je potom preuzeo Kalinić. "Moja nogometna karijera je gotova, ovo je novi izazov. Nogometna poznanstva koje imam su jako bitna. Prvi mi je cilj dovesti trenera što prije, najdalje do kraja idućeg tjedna. Daj Bože da to bude i sutra, radimo na tome", rekao je pa nastavio.

"Druga ključna stvar je pravilnik ponašanja, odnosno disciplina. Imali smo dosta problema u protekloj sezoni, ako to ne riješimo, neće opet biti ništa. Vrijedit će za sve igrače, bez obzira kako se tko zove, od najmlađih do najstarijih. To je ključ, vrijedit će od prvog dana priprema, tko ne bude poštobvao, snosit će odgovornost. Imao sam i ja u karijeri problema, ali sam za to i odgovarao", rekao je Kalinić.

Očekuju ga teške odluke

Prvi izazov bit će mu pronalazak novog trenera. "Radimo na tome. Želim trenera pobjednika. Najbitniji je rezultat, Hajduk se uvijek mora boriti za prvo mjesto. Da ćemo bit prvaci neću obećati, ali težina kluba... Hajduk je navikao pobjeđivati, dat ću sve od sebe da se složi ekipa za prvo mjesto."

Velike promjene dogodit će se sasvim sigurno i u momčadi Hajduka. Brojnim igračima ugovor istječe, a neki od njih jednostavno nisu ispunili očekivanja. "Imam u glavi igrače na koje ne računam, ali fer je da prvo njima kažem. A Livaja? Koliko ja znam ostaje, ima ugovor do 2027. Niti jedna službena ponuda nije došla. Pričali smo, prvo želim da ozdravi, želim ga motiviranog."

Bitno pitanje je i status Perišića i Brekala koji su se pokazali kao velika pojačanja za Bijele. "A Perišić ima ugovor do kraja osmog mjeseca, na njemu je sve, mi ga želimo. Prepustit ćemo to njemu. S Brekalom je drugačija situacija. On ima ugovor s Fiorentinom, trebalo bi platiti odštetu, bitna je i njegova želja, ali i koliko on zarađuje u Fiorentini"

"Svatko ima svoje mišljenje, neka on umjesto Modrića stavi Baturinu", poručio je izborniku Zlatku Daliću koji je prije nekoliko dana izjavio kako bi da je on na poziciji u Hajduku šansu u prvoj momčadi dao igračima koji su prošle godine bili u finalu juniorske Lige prvaka. 

Napad na prvenstvo

Glavno pitanje bilo je naravno kakvi su planovi kluba i hoće li naslov prvaka na Poljud stići već iduće godine. "Obećati nešto što će biti za pola godine ili godinu, to nema veze sa sportom. Naš je cilj borba za prvo mjesto i osvajanje Kupa, ali tko će to znati. Treba biti skroman i ići utakmicu po utakmicu, da ne bude razočarenje kao ove sezone", rekao je Kalinić.

"Rezultat se ne može obećati, on dolazi od rada. Mi obećajemo da će se rad i disciplina dignuti na višu razinu", rekao je predsjednik Bilić.

"Njima je svima drago, znaju moja razmišljanja. Ovo sam i njima rekao, upoznati su sa svime i moramo se držati toga. Ovo nije individualni sport, ovisimo jedan o drugome, bitan je onaj koji daje golove, ali i onaj koji brani", rekao je Bilić o reakcijama Kalinićevih suigrača na njegovu novu ulogu. 

Bogata igračka karijera

Ovom odlukom Kalinić je završio svoju profesionalnu igračku karijeru koja je započela u sezoni 2005./06. upravo u dresu Hajduka. Potom su uslijedile posudbe u Šibeniku i Istri 1961. pa povratak u bijeli dres na dvije sezone te inozemna karijera u kojoj je igrao za Blackburn, Dnipar, Fiorentinu, Milan, Atlético Madrid, Romu i Veronu.

Povratak na Poljud uslijedio je u zimu 2022. godine kada preuzima ‘devetku’ i postaje bitan kotač Hajdukova napada na titulu. "Prva i jedina želja je osvojiti naslov prvaka s Hajdukom. Ako to ne napravim u karijeri, osjećat ću se kao da mi nešto nedostaje", poručio je tada Kalinić koji je u bijelom dresu zabilježio ukupno 122 nastupa i upisao 54 pogotka.

Ostat će tako upamćeno da je Kalinić posljednji susret u karijeri odigrao protiv Gorice na Poljudu gdje je odradio 34 minute, a zadnji gol je zabio Rudešu 27. travnja. Kao igrač je od povratka u Hajduk osvojio dva Kupa, ali nije uspio doći do naslova prvaka.

Dnevnik.ba

05. rujan 2024 20:49