StoryEditor

Gibraltar se našao uvrijeđen zbog skandiranja španjolskih nogometaša: "Ovo je ogromna uvreda za nas"

Piše desk  /  16.07.2024., 13:35h

Nogometni savez Gibraltara oštro je reagirao na skandiranje nogometaša Španjolske tijekom proslave titule prvaka Europe u Madridu i najavili su žalbu UEFA-i.

Neki igrači su tom prilikom pjevali "Gibraltar je španjolski", poruku posvećenu Engleskoj, španjolskom rivalu u finalu u Berlinu, odigranom prošle nedjelje.

Posebno je upečatljivo da je Rodri, koji igra u Premier ligi za Manchester City, bio jedan od onih koji je u jednom trenutku tijekom proslave ohrabrio svoje suigrače da otpjevaju pjesmu.

Sam Morata, kapetan reprezentacije Španjolske, reagirao je na Rodrijevu gestu podsjetivši ga da igra u Engleskoj, na što je on uzvratio da ga nije briga.

Gibraltar je odmah nakon ovoga najavio da će podnijeti službenu žalbu UEFA-i, opisujući skadniranje kao "provokativno i uvredljivo" i podsjećajući da u nogometu nema mjesta za ponašanje ovog tipa.

Čak je i Vlada Gibraltara poručila da su ove aluzije Španjolaca ogromna uvreda za Gibraltarce.

Suverenitet Gibraltara je sporna točka u anglo-španjolskih odnosima, jer Španjolska polaže pravo na tu teritoriju. Anglo-nizozemske snage su zauzele Gibraltar od Španjolske tijekom Rata za španjolsko nasljeđe, a ustupljen je Velikoj Britaniji prema Ugovoru iz Utrechta 1713. godine.

Gibraltarci su velikom većinom odbacili prijedloge za španjolski suverenitet na referendumu 1967. i za zajednički suverenitet na referendumu 2002. godine.

Ipak, Gibraltar održava bliske ekonomske i kulturne veze sa Španjolskom, pri čemu mnogi Gibraltarci govore španjolski, kao i lokalni dijalekt poznat kao Llanito.

Dnevnik.ba

05. rujan 2024 15:22