StoryEditor
vatrni

Brozović se oprostio od reprezentacije

Piše desk  /  14.08.2024., 16:07h

Bio je Dalićev prvotimac u najuspješnijem periodu hrvatske nogometne reprezentacije

Marcelo Brozović (31) više neće igrati za hrvatsku reprezentaciju. Nogometaš saudijskog Al Nassra odlučio je da neće s Hrvatskom ići u kvalifikacije za predstojeće Svjetsko prvenstvo te Ligu nacija. Brozović reprezentativnu karijeru završava s 99 nastupa i sedam pogodaka.

Bio je Dalićev prvotimac u najuspješnijem periodu hrvatske nogometne reprezentacije. U Rusiji je 2018. osvojio srebrnu medalju, a četiri godine kasnije u Kataru osvojio je broncu. Igrao je na poziciji zadnjeg veznog najprije iza Luke Modrića i Ivana Rakitića, a onda kasnije i iza Modrića i Matea Kovačića. Brozovićeva maratonska pluća postala su legenda među navijačima Hrvatske.

Svojim je zalaganjem, zatvaranjem prostora iza leđa centralnih veznjaka i pomaganjem obrani bio nezamjenjiv igrač Dalićeve postave. Koliko mu je Dalić vjerovao na terenu dovoljno govori da često nije na popisu imao nijednog zadnjeg veznog osim njega, prenosi Index.hr.

 

U Njemačkoj se vidjelo da nije u pravoj formi

Debitirao je uoči Svjetskog prvenstva 2014. godine. Zvao ga je tad kao 21-godišnjaka izbornik Niko Kovač na prijateljsku utakmicu protiv Australije. Nakon toga otišao je i na Svjetsko prvenstvo u Brazil, gdje je upisao tek 26 minuta u tri utakmice.

Zvao ga je i izbornik Ante Čačić na Europsko prvenstvo 2016. godine, gdje je igrao neobičnu poziciju desnog krila. Iznenađujuće je Brozović i tu ulogu odradio vrlo dobro. Zlatko Dalić vratio ga je na zadnjeg veznog, poziciju na kojoj je bio najbolji. Za njega, Modrića, Kovačića i Rakitića Dalić je znao reći da su najbolji vezni red na svijetu.

Na zadnjem je Europskom prvenstvu u Njemačkoj bio dosta kritiziran. Vidjelo se da mu je forma pala otkako je prije godinu dana otišao u Saudijsku Arabiju te da se Hrvatska mučila jer nije bio na pravoj razini. Osim Brozovića, od reprezentacije se oprostio i Domagoj Vida.

Dnevnik.ba

15. rujan 2024 19:58