"Konobari, koje su vam najgore narudžbe, pitanja, tipovi ljudi? Što volite/ne volite u svom poslu?", pitanje je koje je na Redditu otvorilo veliku raspravu.
Zapravo, ne toliko raspravu, koliko je otvorilo lavinu ispovijesti onih koji se bave ugostiteljstvom, piše Slobodna Dalmacija.
- Najbolje kad ti krenu uzimat piće s tacne “daj da ti pomognem”...
- Radim vani drugu sezonu u hotelu i najgore mi je kada mi dođu na doručak 10 minuta prije otvaranja, kucaju po prozorima i vratima i pokazuju sat, požalili su se na "sitnice" s kojima se susreću neki od korisnika.
Ono oko čega su se svi složili da bi naveli kao veliki problem, nespremnost je gosta da sami prouče meni. Umjesto toga, traže kompletnu uslugu preporuka, poznavanja cijena...
- Sezonski san konobar u restoranu na Braču. Generalno stvarno volim svoj posao i uistinu sam sretan ako san gostu pružio dobru uslugu. Jedini gosti koji me živciraju su gosti koji ne otvaraju meni - nego čim in dodes za stol dat menije pitaju čega ima, jel ima ovoga onoga, kolika je cijena... Je*** sunce otvori meni, je*** mene i druge goste jer san tu zapeo s tobon trošit vrime u kojem san mogao 30 pizza iznit za druge stolove jer si lin čitat.
Edit: iako to je zapravo dobra prilika za prodat najskuplje stvari na meniju, zaboravio san napomenit da mislim na goste koji su izbirljivi, škrti i generalno im ne moš samo uvalit 2 kila oborite ribe tek tako, otvorio je dušu jedan sezonac, pa izazvao replike.
- Nisam konobario i ne znam kako vam je ali sam bio s "druge strane " nebrojeno puta...
Konobar mora imati vremena porazgovarati s gostom bez obzira radi li se o jastozima i škampima za društvo od 10 ljudi ili o kapućinu s čašom vode. Ako nema, nešto je krivo u organizaciji.
Nakon toga gost ima dojam da netko u ovom lokalu stvarno brine o njemu a bakša ti je zagarantirana...
Ja sam barm takav a vjerujem da je i većina gostiju. Ovih koji vas bezobrazno jebu ipak je manji broj - uvjeren sam... samo se dugo pamte...
ajd, živi bili..., poručio je jedan "samo" gost.
Na temu djece u restoranima i kafićima, korisnici Reddita također su imali što reći.
- Ljudi koji dovedu klince i onda ih puste da trče/skaču po kafiću bez ikakve kontrole. Nek se igraju, istražuju, svejedno, ali baci pogled svako malo je*** miša.
- Konobarila sam u restoranu,situacija: roditelji bezbrižno jedu dok im se dijete spusta biciklom niz stepenice koje vode na cestu. Tko je spriječio dijete? Kolega i ja...
Spomenuta je i klasična "tko će platit" situacija.
- Ili kad ti onda dvojica, trojica počnu gurat pare kao "ja cu platit, nemoj od njega uzimat", a svaki se nada da nećeš odabrati baš njega..
Jedan je sezonac opisao više stavki koje mu "dižu tlak".
- Kad dođu dvi obitelji čeha i bez pozdrava spoje 3 stola na terasi, od njih 12 na novonastalom stolu,koji mi uništi cijeli rajon, 3 naruče piće i oni će 3 pice vesuivo sa kukuricom
Bahati mamlazi koji ne znaju reći dobar dan/večer nego odma naručuju čim me vide, još se žale ako slučajno predjelo čekaju više od 7 minuta jer sam naravno ja kriv zbog toga
Gošće koje me diraju masnim rukama
Ljudi koji su superzadovoljni sa hranom i uslugom pa se hoće rukovati i grliti samnom ali manću ne bi ostavili
Francuzi
Ovo zapravo volim, ako slučajno čujem da me zovu žviždanjem ili pucketanjem prstima, povišenim tonom im kažem da nisam životinja i da se neće tako ophoditi prema meni pa im je užasno neugodno jer cijela terasa čuje
Možda ćemo sljedeće sezone izbjeći barem problem s valutama...
- "We‘ll pay in kunas" "Sure, let me get the bill" prints out račun "Sorry but we are out of kunas, can we pay with euros/card?"
Za kraj je opisana i situacija koja je izazvala zgražanje nekih, dok je drugima - prirodna. A i navikli su, kažu, nije rijetkost.
- Radija san sezonski u beach baru, jednon su mi došli naši ljudi, njih pet šest purgera s jednom bebon. Nakon uru ipo vrimena sidenja i pijuckanja kavice dignu se i pođu ća, a na stolu ostave posranu pelenu, dok pet metara od njih stoji kanta za smeće.
Dnevnik.ba