StoryEditor
NE ČEKAJTE SUŠU

Kako štedjeti vodu u kućanstvu?

Piše desk  /  08.07.2024., 15:51h

Pravilnom uporabom u svakodnevnom korištenju, vodu u kućanstvu možemo znatno štedjeti. Ne samo nju, nego i struju. Svako korištenje vode može donijeti uštedu.

Pranje kose

Vrlo jednostavan savjet, tijekom šamponiranja vaše kose, ugasite tuš. Možda vam se čini nevažno, no uvijek računajte dugoročno. 

 

Pranje zuba

Još jedan učinkovit savjet. Tijekom pranja zuba, koristite čašu s kojom ćete ispirati pastu za zube. Kupaonsku slavinu ostavite zatvorenu.

 

Pranje ruku

"Ruke treba prati, nemoj da te na to napominje mati!", dječja pjesmica kojoj treba dodati i "tijekom sapunjanja, ugasite slavinu jer tako štedite vodu!"

 

Brijanje

Umjesto držanja otvorene slavine tijekom brijanja podjednako je učinkovito u jednoj posudi držati toplu vodu i u njoj ispirati brijač.

 

Pranje posuđa

Napunite veliku posudu s toplom vodom i deterdžentom za pranje posuđa, ili drugi slivnik, ukoliko imate dva slivnika u kuhinji, te u njoj operite posuđe, a onda ih isperite pod slavinom. Ukoliko je posuđe iznimno masno i prljavo, može pomoći prethodno natapanje u posudi, malo prije samog pranja.

Ukoliko koristite perilicu za pranje posuđa, ne koristite je dok je niste u potpunosti napunili. 

 

Počnite koristiti perlator za slavinu

Perlator za slavinu, poznat i kao štedni regulator mlaza vode, revolucionarno je otkriće koje uveliko pomaže pri uštedi vode. Set za uštedu vode i energije sadrži perlatore za cijelo kućanstvo: za slavine za kuhinju, kupaonske slavine te tuš slavine. Setovi za uštedu vode dostupni su u Bosni i Hercegovini.

Korištenjem ovog seta, iznos mjesečnog računa za vodu smanjit će se do 70%. 

Najvažnije je što mlaz vode na slavinama i tušu ostaje isti i ne utječe na kvalitetu i komfor tuširanja ili korištenja slavina za vodu.

 

Kupanje ili tuširanje – Tuširanje!

Između ova dva izbora, uvijek odaberite tuširanje. Potrošnja vode i električne energije, tijekom tuširanja manja je i za 60% naspram klasičnog kupanja u kadi. Tijekom sapunjanja, zatvorite vodu na slavini. Naravno, uz upotrebu perlatora ušteda postaje ogromna.

 

Pranje rublja

Kao i kod perilice za suđe i perilicu za rublje palite kada je puna te, obavezno je koristite u razdoblju tijekom niske tarife obračuna potrošnje struje.

 

Pripazite na kapanje i curenje vode

Zvuči nevjerojatno, no dugotrajno kapanje iz slavine, na godišnjoj razini, potroši i do 200 litara vode!

Povedite računa o tome, pogotovo na curenje vode iz vodokotlića, kako bi vaš račun za vodu postao manje stresna stavka kućnog budžeta.

 

Vrt zalijevajte kišnicom i radite to rano ujutro

Račun za vodu je manji i uz pametno održavanje vrta

Ukoliko živite u kući, skupljajte kišnicu i nju koristite za zalijevanje vrta.

Vrt uvijek zalijevajte rano ujutro budući da tada sunce još nije dovoljno jako, a količina isparavanja bit će znatno niža, piše Menager.ba

Dnevnik.ba

05. rujan 2024 16:18