Kopriva.
Lifestyle

Jedna je od najzdravijih biljaka na svijetu, ali je nitko ne jede: Čisti krv, čuva srce, liječi jetru i zglobove

/

Kopriva je izuzetno ljekovita biljka koja ima brojne prednosti za naše zdravlje, zbog čega se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini.

Drevni Egipćani koristili su koprivu za liječenje artritisa i bolova u donjem dijelu leđa, dok su je Rimljani koristili kako bi se zagrijali.

Bogata je vitaminima, mineralima, polifenolima i drugim korisnim tvarima koje imaju pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje, piše Krstarica.

Ljekovita svojstva koprive

Kopriva je bogata hranjivim sastojcima kao što su vitamini A, C, K, kao i vitamini iz B kompleksa. Također sadrži minerale poput željeza, kalcija, magnezija i kalija.

Upravo zbog obilja vitamina i minerala, kopriva je biljka broj jedan za jačanje imuniteta, poboljšanje krvne slike, zdravlje kostiju i povećanje energije.

Kopriva je poznata i po svom protuupalnom djelovanju, što je čini korisnom kod artritisa i drugih upalnih stanja, a pokazala se kao izuzetno učinkovita i u borbi protiv alergija.

Također pomaže u detoksikaciji organizma, podržava zdravlje jetre i poboljšava funkciju bubrega.

Kopriva u prehrani

Kopriva se može koristiti i kao sastojak u prehrani, a jelima će osigurati izuzetnu hranjivu vrijednost.

Mladi listovi koprive su jestivi i mogu se koristiti u juhama, salatama, omletima, pitama, projama i drugim jelima.

Bogati su vitaminima i mineralima, što ih čini odličnim dodatkom zdravoj prehrani.

Priprema koprive za jelo zahtijeva određenu pažnju jer listovi imaju dlačice koje žare i mogu izazvati iritaciju kože.

Najbolje je da koristite rukavice kako biste je pripremili.

Blanširanje je najjednostavniji način pripreme. Jednostavno potopite listove u proključalu vodu na nekoliko minuta, zatim ih isperite hladnom vodom.

Nakon blanširanja, kopriva je spremna za upotrebu u različitim jelima.

Vodite računa da je blanširate kratko kako ne bi izgubila svoje hranjive sastojke. Ukoliko izgubi svoju prepoznatljivu, zelenu boju, više neće imati toliko efekta.

Kopriva se kuha vrlo kratko, obično oko 2 minute u ključaloj vodi.

Kako prepoznati alergiju na koprivu?

Ako planirate konzumirati koprivu, morate znati da kod nekih ljudi može izazvati alergiju, zbog čega se savjetuje postepeno uvođenje u prehranu.

Alergija na koprivu može se manifestirati kao osip, svrbež, crvenilo ili oteklina na koži nakon kontakta s biljkom.

Inhalacijska alergija može izazvati kihanje, curenje nosa ili iritaciju očiju. Ako primijetite ove simptome, prestanite s upotrebom koprive i obratite se liječniku za savjet.

Dnevnik.ba

Najčitanije