StoryEditor
10 godina ragbi kluba Herceg

Bojan Stanić za Dnevnik.ba: Kroz ragbi stvaramo dobre ljude, kolege, sportaše i timske igrače

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  06.09.2021., 16:37h
Ragbi klub Herceg slavi 10 godina postojanja. Iako se ragbi igrao u Mostaru i prije rata, nažalost iz nekih razloga nije dugo opstao. O Ragbi klubu Herceg i razvoju ragbija u Mostaru razgovarali smo s Bojanom Stanićem, predsjednikom kluba.

Gospodine Staniću, počinju li s početkom jeseni i treninzi u Ragbi klubu Herceg?

Od ovog tjedna počinjemo s treninzima i upisima novih članova svih uzrasta, a treninzi će biti utorkom i četvrtkom od 18:30 na našem terenu “Šumarak skriveni” u Raštanima kod Mostara, a svi zainteresirani mogu dobiti informacije na našim društvenim mrežama.

Je li “Šumarak skriveni” uistinu i skriven?

Prvi ragbi teren u Bosni i Hercegovini  “Šumarak skriveni“ nalazi se u Raštanima, gdje djeca imaju lijep ambijent za treniranje. Do sada je ragbi klub Herceg uložio puno sredstava i truda da bismo napravili taj teren, ogromna su sredstva utrošena i zahvaljujemo svima koji su nam pomogli od federalne, županijske i gradske razine. Bez sponzora sigurno ne bi bilo moguće, imamo još nekih stvari koji moramo odraditi oko ragbi terena. Naš teren nema ograde i to je teren na kojemu treniraju i drugi klubovi i rekreativci druge sportovi koji su vezani za travnatu površinu i svi imaju svoj prostor. Vrućine koju su ovo ljeto zadesile Mostar, doprinijele su požaru koji se dogodio nedavno na terenu i koji nam je nanio određenu razinu štete. Ragbi sigurno ima budućnost u Mostaru jer 10 godina nije mala stvar i nastavit će sa svojim radom.

Koje su koristi i zanimljivosti ragbija za djecu?

Koristi su brojne kao i zanimljivosti. Najvažnije je što se djeca na ragbiju uče kompletnim sportskim vježbama, razvojem cijelog tijela, vježbama motorike. Ono što nas razlikuje od drugih sportova jest da je ragbi vještina za cijeli život.  Većina od njih neće postati svjetske ragbi zvijezde, jer okruženje u kojemu se nalazimo i trenutna ograničenja ne nude optimizam u tom smjeru, ali siguran sam kako ćemo od njih napraviti dobre ljude, sportaše, kolege, dobre timske igrače. Razvit ćemo im vještine koje su potrebne današnjoj djeci, a odnose se na jačanje karaktera i njihovog odnosa prema društvu.

image

Ragbi klub Herceg

RAGBI KLUB HERCEG -

Kakve su reakcije djece?

Najviše se veselimo pozitivnim reakcijama djece koja do sada treniraju i na osnovu kojih mislimo kako će ragbi opstati, kreirati se i razvijati u Mostaru. Imamo za cilj daljnju promociju po školama kako bismo privukli nove članove i razvijali nove vještine u ragbiju, te daljnja natjecanje sa djecom. Trenutno nam je prioritet rad s djecom koja su osnovnoškolskog uzrasta u mješovitim skupinama bez obzira na spol.

Koliko je seniora prošlo kroz klub?

Sa seniorima ćemo vidjeti ovisno o ograničenjima koja nam je nametnula pandemija što će ići i u kojem smjeru. Kroz ragbi klub Herceg što se tiče seniora, u dosadašnjim natjecanjima je prošlo skoro 50 igrača koji su aktivno sudjelovali na natjecanjima.

Može li se u ovom sportu nešto i zaraditi? Odnosno, bave li se ljudi ragbijem u Mostaru i zbog novca?

Ono što je zanimljivo je da nikad nitko od igrača nije primio ni niti jednu jedinu marku kao plaće  za svoje igranje, niti je itko u klubu na plaći. Nitko nije zaposlen u klubu i  sve je na volonterskoj osnovi od igrača do trenera. Svi članovi su zasnovali svoj rad doprinoseći ragbi klubu Herceg čisto na volonterskom radu i to je ono što trebamo cijeniti. Mislim da smo tu predstavili jedan pozitivan primjer sportašima, ali i ostalim drugim klubovima. 

Imate li trenutno neka natjecanja?

Za sada nema natjecanja, jedino što imamo je za sada Džudžan fest za djecu osnovnoškolskog uzrasta i imamo jako lijep odnos koji njegujemo s ragbi klubom Čelik iz Zenice. Oni dolaze kod nas i mi kod njih na Kids fest gdje se djeca natječu ekipno i onda se napravi zajednički mješoviti trening. 

Koji su Vam planovi za budućnost kluba?

Uskoro ćemo početi prezentaciju po osnovnim školama na satima tjelesnog odgoja gdje ćemo upoznati djecu  s elementima ragbija i pokušat ćemo ponovo napraviti školsko natjecanje kao i prije ograničenja nametnuh pandemijom ukoliko se stvore uvjeti.

Dnevnik.ba

07. rujan 2024 08:15