StoryEditor

U Brazilu se srušio zrakoplov sa 61 putnikom, nitko nije preživio

Piše desk  /  10.08.2024., 09:06h

Putnički avion sa 61 osobom srušio se jučer u Brazilu, blizu grada Sao Paula. Nitko nije preživio.

"Tvrtka sa žaljenjem obavještava da je svih 61 osoba na letu 2283 poginula na mjestu događaja", objavila je tvrtka Voepass u priopćenju, revidirajući broj poginulih u odnosu na početnu procjenu od 62 mrtva. U zrakoplovu je bilo 57 putnika te četiri člana posade. Svi putnici imali su brazilske dokumente, rekli su dužnosnici zrakoplovne tvrtke, iako se još ne zna je li itko imao dvojno državljanstvo.

Avion je pri padu pogodio više kuća, no nitko na tlu nije ozlijeđen, rekli su gradski dužnosnici za CNN.

Let je napustio Cascavel, u brazilskoj državi Parana, i bio je na putu za Guarulhos, u državi Sao Paulo, kada je izgubio signal malo prije 13:30 po lokalnom vremenu, prema podacima Flightradar24. Posljednji prijenos podataka iz zrakoplova bio je u 13:22 po lokalnom vremenu.

Uzrok još nije poznat

Još nema informacija o tome što je uzrokovalo nesreću, rekao je izvršni direktor Voepassa Eduardo Busch na konferenciji za novinare. "Cijela ekipa bila je kompetentna", rekao je Busch. "Čekamo pristup svim komunikacijama između pilota i kontrolnog tornja kako bismo razumjeli što se dogodilo."

Busch je rekao da je zrakoplov imao dvije crne kutije i da su na raspolaganju dva visokokvalificirana laboratorija za njihovu analizu. "S jedne strane, moguće je dohvatiti podatke sa snimača, ali s druge strane, postoji šansa da su, zbog težine nesreće, snimači oštećeni, što onemogućuje pristup snimljenim podacima", rekao je Busch.

Medicinski tim je na licu mjesta i radi na identifikaciji žrtava, od kojih su mnoge previše opečene da bi ih se moglo vizualno identificirati, rekao je ministar sigurnosti São Paola Guilherme Derrite na konferenciji za novinare.

U Brazilu proglašena trodnevna žalost

Kako bi se pomoglo u identifikaciji tijela, obitelji su zamoljene da podijele medicinsku dokumentaciju žrtava "kao što su radiološki, medicinski i/ili stomatološki pregledi", navodi se u priopćenju. Brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva pozvao je na minutu šutnje i proglasio trodnevnu žalost. 

Dužnosnici Voepassa rekli su da je tvrtka provela poslijepodne osiguravajući hotele i psihologe za obitelji žrtava i pružajući im podršku. Gradska vijećnica Vinhedo rekla je u priopćenju u petak da čeka da tim brazilskog ratnog zrakoplovstva počne istraživati uzrok nesreće.

Brigadir Marcelo Moreno, koji je na čelu brazilske agencije za zrakoplovne nesreće CENIPA, rekao je na konferenciji za novinare da posada zrakoplova nije obavijestila o hitnim slučajevima prije nesreće. "Preliminarno, znamo da nije bilo informacija o zrakoplovu, niti da je zrakoplov bio u bilo kakvoj vrsti hitne situacije", rekao je na konferenciji za novinare.

Avion proizveden 2010. godine

Busch, izvršni direktor Voepassa, rekao je da će zrakoplovna tvrtka blisko surađivati s CENIPA-om kako bi istražila nesreću.

Prema podacima o registraciji brazilskog zrakoplovnog registra, zrakoplov Voepass proizveden je 2010. godine, a zrakoplovna tvrtka ga je kupila u rujnu 2022. godine. ATR, proizvođač zrakoplova, kaže da je bio svjestan nesreće i da radi na pružanju podrške istražiteljima.

"Ono što možemo reći u ovom trenutku je da je ATR obaviješten da se u Vinhedu u Brazilu dogodila nesreća u kojoj je sudjelovao ATR 72-500. Naše misli su sa svim pojedincima pogođenim ovim događajem. Stručnjaci ATR-a u potpunosti su angažirani kako bi podržali i istragu i kupca", navodi se u priopćenju.

Stručnjaci za letenje u razgovoru za CNN rekli su da ATR 72 imaju šaroliku prošlost. Bilo je najmanje 15 incidenata koji su rezultirali smrtnim slučajevima putnika koji uključuju ATR turbopropelerske zrakoplove zabilježenih diljem svijeta.

Desetak putnika propustilo je let

Muškarac koji je propustio kobni let rekao je brazilskom mediju Globo da je najmanje deset ljudi čekalo na pogrešnom izlazu i propustilo let prije polijetanja. "Rekli su mi, gospodine, nećete ući u ovaj avion jer smo već prešli ograničenje ukrcaja.

Kad su shvatili da su na pogrešnom izlazu, putnici su molili zaposlenike zračne luke da im dopuste da se ukrcaju u avion, ali im je rečeno da ne mogu. Samo Bog zna kako se osjećam", rekao je muškarac nakon što je saznao da se zrakoplov srušio. "Hvala Bogu, nismo ušli u taj avion."

Dnevnik.ba

12. rujan 2024 06:18