StoryEditor
opasni slatkiši

Novozelandska organizacija dijelila slatkiše sa smrtonosnom količinom droge

Piše desk  /  14.08.2024., 17:03h

Novozelandska policija otvorila je kriminalističku istragu.

Dobrotvorna organizacija koja radi s beskućnicima u Aucklandu na Novom Zelandu nesvjesno je podijelila slatkiše punjene potencijalno smrtonosnom dozom metamfetamina u svojim paketima s hranom, piše Guardian.

Riječ je o doniranim paketima s hranom. Auckland City Mission rekao je novinarima da je osoblje počelo kontaktirati oko 400 ljudi kako bi pronašli pakete u kojima je droga metamfetamin bila u omotima lizalica. 

Novozelandska policija otvorila je kriminalističku istragu.

 

Smrtonosna količina metamfetamina

Količina metamfetamina u svakom slatkišu bila je do 300 puta veća od razine koju bi netko obično uzeo i mogla je biti smrtonosna, prema Novozelandskoj zakladi za droge, organizaciji za provjeru i politiku droga, koja je prva testirala lizalice.

Ben Birks Ang, glasnogovornik Zaklade, rekao je da je "maskiranje" droge kao bezopasne robe uobičajena tehnika prekograničnog krijumčarenja i da je više slatkiša moglo biti distribuirano diljem Novog Zelanda.

"Ulična vrijednost jedne lizalice iznosi 608 američkih dolara, što znači da je donacija nepoznate osobe bila slučajna, a ne namjerna", rekao je Birks Ang.

 

Nema hospitaliziranih

Helen Robinson, koja radi u humanitarnoj organizaciji, rekla je da je osam obitelji, uključujući najmanje jedno dijete, prijavilo da je od utorka konzumiralo zaražene slatkiše.

"Nitko nije hospitaliziran, a s obzirom na to da je okus lizalice bio odvratan, većina je odmah ispljunula slatkiš", kazala je.

Metamfetamin je snažan stimulans koji izaziva veliku ovisnost i djeluje na središnji živčani sustav. Ima oblik bijelog kristalnog praha gorkog okusa, bez mirisa, koji se lako otapa u vodi ili alkoholu.

Dnevnik.ba

12. rujan 2024 00:26