StoryEditor
sud bih

BH ISIL-ovac se žalio na kaznu od 3 godine zbog ratovanja u Siriji

Piše fena  /  23.08.2024., 17:29h

Obrana Vildana Ključe uložila je žalbu na prvostupanjsku presudu kojom je on osuđen na tri godine zatvora za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu.

Kako je za Detektor potvrdio branitelj Senad Bilić, žalba je uložena zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i visine kazne. Prema Bilićevim riječima, sjednica Apelacijskog vijeća na kojoj će žalba biti detaljno obrazložena zakazana je za 19. rujna.

Iz Suda Bosne i Hercegovine su nam potvrdili da Tužiteljstvo nije dostavilo odgovor na žalbu obrane.

Ključo je, prema presudi iz svibnja, 28. veljače 2012. otputovao u Tursku, odakle se prebacio u Siriju i pridružio se jedinici koja je postala dio Oslobodilačke vojske Sirije s ciljem nasilne izmjene režima u toj zemlji. Sudsko vijeće je tada utvrdilo da je Ključo bio u Siriji i nakon 2014. godine, kada je pridruživanje stranim formacijama postalo kazneno djelo.

Iz Tužiteljstva su ranije naveli da je on jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na stranom ratištu. Prema Tužiteljstvu, Ključo je boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice "Ahmed Asafa" na teritoriji koju je kontrolirao takozvani ISIL, koji su Ujedinjene nacije proglasile terorističkom organizacijom.

S izricanjem prvostupanjske presude Ključi je produžen pritvor, u kojem se nalazio od listopada prošle godine, javlja BIRN BiH. 

Dnevnik.ba

14. rujan 2024 09:48