StoryEditor

Zvizdić prezadovoljan 2017. godinom

Piše D  /  31.12.2017., 05:12h

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića izrazio je zadovoljstvo jer su pozitivni trendovi u oblasti europskih integracija i oporavka i rasta gospodarstva BiH, koji su zabilježeni u 2015. i 2016., nastavljeni i u 2017. godini.

Istakao je da je Vijeće ministara BiH je u dosadašnjem dijelu svoga mandata uspjelo otkloniti naslijeđenu višegodišnju blokadu europskog puta BiH, te da su planski i smisleno pokrenute brojne aktivnosti na realizaciji europskih obveza BiH, omogućivši stupanje na snagu SSP-a, usvojivši mehanizam koordinacije koji je pokazao svoju punu funkcionalnost, dajući puni kredibilitet aplikaciji za članstvo u EU, kao i dobivanje i skoru finalizaciju Upitnika, što će u narednom periodu rezultirati dobivanjem kandidatskog statusa i stabilnom europskom perspektivom BiH, prenosi Fena.

Zvizdić je naglasio da su brojne dosadašnje reforme na nivou Vijeća ministara BiH provedene u skladu sa zacrtanom dinamikom, realizacija mjera iz Reformske Agende ide u skladu s akcionim planom, a desetine usvojenih i implementiranih zakona, strategija, politika i akcionih planova su već dali vidljive efekte tako da su svi vitalni gospodarski parametri u zadnje tri godine u porastu, a pojedini rezultati i indikatori su u 2017. dosegli rekordne iznose, što u nizu sektora pozicionira Bosnu i Hercegovinu kao lidera u regiji zapadnog Balkana.

- U deset mjeseci 2017. godine zabilježen je rekordan domaći i regionalni rast izvoza od 16,8 posto, od čega više od 72,8 posto ide prema zemljama EU, sto je vjerodostojan pokazatelj pozitivnog gospodarskog razvoja BiH - istakao je.

Zvizdić je kazao da kontinuirano raste i industrijska proizvodnja, da je prosječni rast BDP-a zadnje tri godine 3 posto, da bosanskohercegovačko gospodarstvo postaje sve konkurentnija te da je u zadnjih trideset mjeseci otvoren značajan broj novih radnih mjesta.

- BiH je u 2017., kao država sa najbolje pripremljenim projektima, dobila na samitu u Trstu grant od skoro 100 milijuna KM i financijsku podršku za četiri projekta u iznosu od cca 500 milijuna KM - naglasio je.

Zvizdić je također dodao da su osigurana i sredstva za projekte u oblasti izgradnje putne i energetske infrastrukture, za razvoj malih i srednjih poduzeća, što će u 2018., sa usvajanjem Strategije ruralnog razvoja, uključiti i višemilijunska sredstva za razvoj poljoprivrednog sektora.

- Istovremeno, usvajanjem seta zakona o trošarinama stvoreni su uvjeti za pokretanje investicija u 2018., u oblasti izgradnje autoputeva i puteva na nivou od cca 800 milijuna KM, sto će značajno doprinijeti rastu gospodarstva, bržem protoku ljudi i roba i otvaranju tisuća novih radnih mjesta - poručio je.

Zvizdić se osvrnuo i na turizam , ističući da je u 2017. zadržao trend rasta, i ostao među najbrže rastućim granama gospodarstva u BiH. Dodao je da, osim pozitivnog utjecaja na gospodarstvo, rast turizma omogućava stotinama tisuća posjetitelja da se upoznaju sa kulturno-povijesnim i prirodnim naslijeđem i ljepotama Bosne i Hercegovine.

- Prema podacima Svjetske turističke organizacije BiH će do 2020. biti među deset zemalja sa najvećom stopom rasta turizma u svijetu, a Sarajevo, kao “Jeruzalem Europe” će ostati među pedeset najprivlačnijih gradova na planeti - naglasio je Zvizdić.

Također je dodao da je u 2017. godini zabilježen najveći nivo direktnih stranih investicija u posljednjih deset godina, koji će se približiti iznosu od milijarde KM, što jasno pokazuje da je zahvaljujući provedenim reformama i unapređenju poslovnog okruženja, BiH postala privlačna destinacija za realizaciju poslovnih ideja i planova.

- BiH je i u 2017-toj ostala najmanje zadužena država u regiji i Europi, čiji je dug manji od 40 posto BDP-a, za razliku od drugih država u regiji čiji je dug veći od 80 ili 90 posto njihovog BDP-a. U 2017.-toj je u BiH ostvaren najveći nivo prihoda od indirektnih poreza premašivši po prvi put iznos od sedam milijardi KM - kazao je.

Također je naglasio da je BiH u međunarodnim relacijama, usprkos brojnim izazovima i turbulencijama, sačuvala svoj integritet i kredibilitet, ostajući posvećena daljem jačanju svojih državotvornih elemenata.

- Dakle, 2017. je donijela progres koji je evidentan ali nije dovoljan, i prije svega mora biti poticaj za dalji rad na realizaciji europskih i gospodarskih ciljeva, jačanju vladavine prava i daljem razvoju regionalne i međunarodne suradnje - istakao je.

Naravno, kazao je Zvizdić, BiH se i u 2017. suočavala sa brojnim izazovima koje su prije svega producirali političari koji kao soluciju nude disoluciju i koji bi zbog nedostatka odgovornosti rušili vlade i sprečavali napredak države.

- Vjerojatno će i izborna 2018. godina biti obilježena sa sličnim i već viđenim neproduktivnim političkim prepucavanjima, ali moja novogodišnja poruka građanima BiH je da retrogradne snage možda mogu ometati i usporavati europski put, ali on neće biti zaustavljen, MAP za NATO će i pored opstrukcija biti aktiviran, gospodarske reforme će biti nastavljene i sasvim sigurno će voditi ka rastu, razvoju i novim radnim mjestima - navodi se u novogodišnjoj čestitki predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 23:28