StoryEditor

Zračne luke u BiH ove godine očekuju dva milijuna putnika

Piše D  /  26.05.2018., 03:05h

"Ova godina je presudna za zračnu luku Mostar, zbog čega bih pozvao građane da koriste nove letove za Njemačku i Zagreb kako bi se mogli održati. Dolazak Eurowingsa i Croatia Airlinesa poboljšat će povezanost zračne luke i učiniti da nas i druge prijevoznici uzmu u obzir", izjavio je generalni direktor zračne luke Mostar Marin Raspudić, prenosi Indikator. 

Ryanair će u listopadu ući na bh. tržište preko Banje Luke pokretanjem tri nove rute iz grada. Najveća europska zrakoplovna tvrtka planira opslužiti 100.000 putnika na letovima za Memmingen, Charleroi i Stockholm Skavsta tijekom svoje prve godine poslovanja. Dodatno, Air Serbia će nastaviti s letovima iz Beograda, a novi čarter letovi za Antalyju, koji će trajati od 19. do 11. rujna, također će povećati broj. 

Tuzlanska zračna luka koja je zabilježia značajan rast putnika u proteklih nekoliko godina, dobila je nove letove Wizz Aira u ovoj godini. Niskotarifna zrakoplovna tvrtka pokrenula je letove iz Beča krajem travnja, a usluga za Baden Baden započet će za manje od mjesec dana.  Zračna luka u Tuzli također ima za cilj privući nove zrakoplovne operatore u 2018. godini u pokušaju da rastereti oslanjanje na Wizz Air, koji čini gotovo cijeli godišnji promet. 

Zračna luka u Sarajevu do sada je zabilježia snažan rast u putnika u razdoblju od siječnja do tzravnja od 15,5 posto na 256.119. Sarajevska zračna luka procjenjuje da će u 2018. godini dočekati više od milijun putnika, što će biti prvi put u jednoj godini. 

Brojni prijevoznici koji trenutno lete za Sarajevo povećali su svoje frekvencije ovog ljeta, dok je SAS Scandinavian Airlines pokrenuo nove sezonske operacije iz Kopenhagena.

Nadalje, startup FlyBosnia, koji je u tijeku stjecanja certifikata zračnog operatera (AOC), planira lansirati letove za glavni grad Bosne i Hercegovine 10. lipnja. 

Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 11:06