StoryEditor

Ždrijeb skupina za Svjetsko prvenstvo u Rusiji danas u 16 sati

Piše D  /  01.12.2017., 09:12h

Napokon je stigao i taj dugo iščekivani dan. Cijela hrvatska nogometna javnost s velikim uzbuđenjem pratit će izvlačenje kuglica, a u jednoj od njih bit će papirić s imenom ‘Croatia‘.

Ždrijeb je od 16 sati, a Rusi su od izvlačenja stvorili pravi spektakl s brojnim facama iz svijeta sporta i glazbe. Gary Lineker, legendarni engleski reprezentativac, a danas nogometni televizijski voditelj i komentator vodit će cijeli program, a uz njega će biti i prelijepa ruska sportska novinarka Maria Komandnaja.

‘Imao sam sreću nastupiti na dva svjetska prvenstva kao igrač i znam s koliko nestrpljivosti igrači čekaju ždrijeb. Ponosan sam što ću biti dio ovog spektakla‘, izjavio je Lineker.

FIFA je objavila i popis ostalih velikana svjetskog nogometa koji će izvlačiti kuglice u Kremlju. To će biti Diego Armando Maradona, Laurent Blanc, Cafu, Fabio Cannavaro, Diego Forlan, Carles Puyol, Nikita Simonyan te Gordon Banks.

Pobjednički pokal na pozornicu donijet će njemački nogometaš i najbolji strijelac u povijesti svjetskih prvenstava Miroslav Klose, a na ždrijebu će nazočiti i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Hrvatsku će predstavljati deveteročlana delegacija predvođena izbornikom Zlatkom Dalićem, a s njime će se u predivnoj Palači naći i aktualni predsjednik HNS-a Davor Šuker, izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović, dopredsjednici Ante Vučemilović-Šimunović i Ante Kulušić, team managerica Iva Olivari, povjerenik za sigurnost Miroslav Marković, povjerenik za ulaznice Nikša Martinac te glasnogovornik Tomislav Pacak.

Podsjećamo, FIFA je odustala od dosadašnjeg određivanja jakosnih skupina prema kontinentalnim federacijama. Za Svjetsko prvenstvo u Rusiji jakosne skupine određene su prema FIFA-inoj ljestvici objavljenoj 16. listopada. Hrvatska je tako smještena u drugu jakosnu skupinu (zahvaljujući ispadanju Italije), a u prijevodu to znači da ne možemo u skupini igrati protiv Španjolske, Švicarske, Engleske, Kolumbije, Meksika, Urugvaja i Perua koji su s nama u drugom ‘potu‘.

U prvoj jakosnoj skupini su Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska, u trećoj Danska, Island, Kostarika, Švedska, Tunis, Egipat, Senegal i Iran, a u četvrtoj Srbija, Nigerija, Australija, Japan, Maroko, Panama, Južna Koreja i Saudijska Arabija.  

‘Ponosan sam na sve što smo napravili u posljednje tri utakmice jer je plasman na Svjetsko prvenstvo od velikog značaja za cijeli hrvatski nogomet. Nemam baš nikakvih želja, naš cilj se zna, a to je proći skupinu. Protiv svakoga idemo na pobjedu i uvjeren sam da sve ovisi o nama,‘ optimistično je najavio izbornik Dalić.

Bit će to 21. izdanje ždrijeba u 88 godina povijesti svjetskih prvenstava, a Hrvatska će po peti puta biti sudionik ovakvog događaja (1998., 2002., 2006., 2014.). Dosad je najveći uspjeh Hrvatske na SP-ima bilo brončano odličje 1998. u Francuskoj kada je hrvatsku reprezentaciju vodio Miroslav Blažević.

‘A sada sam siguran kako će na SP-u u Rusiji Hrvatska sigurno postati prvak svijeta!‘, rekao je za tportal.hr ‘trener svih trenera‘ te prije ždrijeba dodao: ‘Mislim da Hrvatska može igrati protiv svakoga, ali ako je nekoga dobro izbjeći, onda su to Brazil i Argentina jer maštoviti i nadareni Južnoamerikanci su nam slični po stilu igre. Iz ostalih jakosnih skupina mislim da su sve te reprezentacije u stanju iznenaditi te su jako opasne za nas Hrvate jer našem mentalitetu više odgovaraju tradicionalni favoriti. No uvjeren sam kako će izbornik Dalić uvjeriti sve igrače da su najbolji na svijetu i da moraju biti svjesni kakav talent posjeduju.‘

Na ždrijebu će prisustvovati više od 1400 gostiju, među kojima i 30 od 32 izbornika reprezentacija sudionika World Cupa. Akreditirano je oko 1500 novinara iz cijelog svijeta, a u samoj organizaciji će pomoći oko 450 volontera. Angažirano je i 18 prevoditelja koji će prevoditi program na pet jezika - engleski, njemački, španjolski, francuski i ruski.

Svjetsko prvenstvo igrat će se od 14. lipnja do 15. srpnja  u Moskvi, Kaljiningradu, Sankt Peterburgu, Volgogradu, Kazanju, Nižnjem Novgorodu, Samari, Saransku, Rostovu, Sočiju i Jekaterinburgu. Mundijal će biti otvoren 14. lipnja na stadionu Lužnjiki u Moskvi utakmicom u kojoj će igrati domaćin Rusija, a na istom stadionu 15. srpnja se igra i finale. 

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 01:43