StoryEditor

Zbog pukotina evakuirana škola u Hrvatskoj Kostajnici

Piše D  /  15.03.2018., 04:03h

Vodostaj Une u laganom je opadanju. U posljednja 24 sata pao je za više od 30 centimetara i voda se u središtu grada povukla sa ulica. Međutim, klizište je još aktivno pa policijski službenici osiguravaju mjesto događaja, izvijestili su iz Policijske uprave sisačko-moslavačke nakon katastrofalnog klizanja tla u kojem je potpuno ili djelomično stradalo 12 obiteljskih kuća, prenosi HRT.

Oko 11 sati evakuirana je i osnovna i srednja škola jer je domar primijetio pukotine. Nakon obilaska utvrđene su određene pukotine, ali nakon prvog pregleda čini se da nisu posljedica klizanja tla, nego slijeganja tla što je sigurnosno gledano, znatno manja opasnost. Tijekom dana doći će ekspertni tim statičara koji će obaviti još jedan pregled i onda će potvrditi o čemu se radi.

Stanovnici koji su ostali bez svojih kuća sastali su se s gradonačelnikom Hrvatske Kostajnice Daliborom Biščanom, sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem i državnim tajnikom Nikolom Mažarom iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje državnim tajnikom s kojima su razgovarali o privremenom smještaju.

Dvije obitelji prihvatile su uvjete koji su im ponuđeni, a prema izjavama, izgledno je, da će to učiniti i ostali. Trebali bi dobiti smještaj u krugu 8-10 kilometara gdje su do sada stanovali. Također, vodit će se računa i da su neki posjedovali određen broj stoke, kako bi u novi prostorima imali priliku i dalje se baviti obiteljskim gospodarstvom.

Vlada je donijela odluku da će novcem iz proračuna osigurati stambeno zbrinjavanje stanovnika obiteljskih kuća i drugih stambenih zgrada koje su uništene ili oštećene na području Hrvatske Kostajnice i drugih područja u kojima su stanovnici pretrpjeli veliku materijalnu štetu zbog klizanja tla, te će ukloniti ostatke porušenih obiteljskih kuća i drugih stambenih zgrada.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić te generalni vikar Sisačke biskupije mons. Marko Cvitkušić susreli su se sa stradalima i uručili im jednokratnu pomoć od 2.000 kuna po osobi.

Profesor s Građevinskog fakulteta u Rijeci Željko Arbanas gostujući u Studiju 4 rekao je da će na ovom klizištu biti daljnjih pomaka i da se ono neće tako brzo umiriti. Klizište je jako veliko, prema nekim procjenama, pokrenuto je oko milijun do milijun dvjesto tisuća kubika. Sigurno da taj teren, klizište, više ne može postati građevinsko područje i ne treba graditi na tom području, rekao je.

Hrvatski Crveni križ, u sklopu jučer otvorenog apela za ljude kojima su uništeni domovi uslijed klizišta u Hrvatskoj Kostajnici, prikupio je dosad 97.406 kuna. Putem žiro računa prikupljeno je 4.720 kuna, a putem donatorskog telefona 92.686 (s PDV-om i naknadom teleoperatera). Hrvatski Crveni križ i dalje u Hrvatskoj Kostajnici, unesrećenim ljudima cjelodnevno pruža psihosocijalnu podršku i obavlja podjelu humanitarne pomoći, a naši timovi aktivno djeluju na području Sisačko-moslavačke i Ličko-senjske županije.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 09:55