StoryEditor

ZBOG IZETBEGOVIĆEVIH PRIJETNJI RATOM: U petak izvanredna sjednica Parlamenta BiH

Piše D  /  18.04.2018., 06:04h

Zastupnički  dom PS BiH u petak će održati izvanrednu sjednicu na kojoj bi zastupnici trebali raspravljati samo o jednoj točki dnevnog reda, o, kako je rečeno, "ratnohuškačkim izjavama" predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. 

Predsjedatelj Zastupničkog doma Mladen Bosić potvrdio je novinarima u Sarajevu kako je odlučio sazvati tu sjednicu na zahtjev zastupnika iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik, a iz kluba Izetbegovićeve Stranke demokratske akcije (SDA) odmah su poručili kako na sjednicu uopće neće doći ocijenivši kako je riječ o "primitivnoj i politikantskoj" zloporabi državnog parlamenta. 

Izetbegoviće je u govoru u Ahmićima na 25. obljetnici stradanja Bošnjaka u tom selu kod Viteza, uz prijetnje ratom i hvalisanje naoružanjem, kazao i kako su zločini Armije BiH sporadični incidenti te da su davno procesuirani. 

Reakcije Čovića, Bradare, Dodika 

Na Izetbegovićeve izjave reagirao je i Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva i predsjednik HNS-a BiH koji sje rekao kako zločini Armije BiH nisu sporadični incidenti te pobrojao nekoliko mjesta stradanja Hrvata poput Buhinih kuća, Bikoša, Maljina, Križančeva sela, Travnika, Bugojna i više od 300 logora Armije BiH za Hrvate. 

Predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH, Lidija Bradara (HDZ BiH), u intervjuu za Dnevnik.ba je kazala kako je Armija BiH iz Središnje Bosne protjerala 100 tisuća ljudi i da to ne može biti sporadični incident. 
 
Iz Dodikovog SNSD-a na Izetbegovića su se obrušili nakon što je u ponedjeljak na obilježavanju obljetnice masakra bad Bošnjacima u Ahmićima pohvalno govorio o jačanju vojne industrije u Federaciji BiH.

SNSD traži da Izetbegović prisustvuje sjednici Parlamenta 
 
Izetbegović je tada kazao kako će vojna industrija nastaviti širiti proizvodnju namijenjenu izvozu, a dodao je kako oružje i vojna oprema koji se proizvode u BiH mogu biti važni za eventualnu obranu zemlje.
 
"Radit ćemo za ta tržišta ali i za ne daj Bože", kazao je Izetbegović dodajući kako se više nikada ne smije dopustiti da Bošnjaci nespremno dočekaju one koji bi ih pokušali ugroziti.


"Te izjave, uključujući izjavu predsjednika vlade Federacije BiH Fadila Novalića u vezi s jačanjem namjenske industrije u tome entitetu, značajno su uznemirile javnost i građane BiH, a posebice Republike Srpske koja ih vidi kao prijetnju po mir, kako u BiH tako u cijeloj regiji", SNSD-ovo je obrazloženje zahtjeva za izvanrednom raspravom u Zastupničkom domu PS BiH. 
 
Zatražili su i da se na sjednicu pozove Izetbegović kako bi pred zastupnicima obrazložio što je točno mislio kada je govorio u Ahmićima.

Džaferović: Kada bismo na to reagirali, svaki bismo dan imali izvanredne sjednice 
 
SDA-ov dopredsjedatelj Zastupničkog doma Šefik Džaferović kazao je kako je ovo neviđena zloporaba parlamenta u politikantske svrhe dodajući kako je zapravo Dodik, a ne Izetbegović taj koji neprekidno daje izjave kojima dovodi u pitanje teritorijalni integritet BiH.
 
"Kada bismo mi na to reagirali, svaki dan bismo ovdje imali izvanredne sjednice", kazao je Džaferović novinarima.

Izetbegovićeva prijetnja ratom iz Ahmića tek je jedna u nizu izrečenih u zadnjih nekoliko mjeseci, a Hrvatima u BiH prijetio je i na HRT-u gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva" kada je rekao "treći entitet nije moguć bez rata". 

G. L. / Dnevnik.ba 

18. travanj 2024 15:21