StoryEditor

Zaključci sastanka Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija

Piše D  /  21.05.2018., 02:05h

Sudionici sastanka razgovarali su o strateškim aktivnostima koje je definirala BiH kao i spremnosti institucija za rješavanje problema veznih za povećan broj migranata u BiH, svako u okviru svojih nadležnosti, a u zajedničkoj koordinaciji.

Istaknuta je potreba za prioritetnim rješavanjem zaštite državne granice, zatim unapređenja zakonske regulative u vezi postupanja s tražiteljima međunarodne zaštite, kao i što hitnijeg potpisivanja sporazuma o readmisiji sa zemljama regije i okruženja.

Osim toga, razgovarano je o procesu postupanja s migrantima, te sudjelovanju institucija u aktivnostima u pogledu njihove evidencije, sigurnosnih provjera, humanitarne i zdravstvene zaštite, kao i ostalih potrebnih aktivnosti, a u skladu s međunarodnim standardima i domaćim zakonodavstvom.

Sudionici sastanka razgovarali su i o sigurnosnoj situaciji u BiH, kako u pogledu zaštite sigurnosti migranata, tako i građana BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na sastanku su, osim članova Udarne grupe, bili rukovoditelji i dužnosnici policijskih i sigurnosnih agencija sa razine BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH, kao i predstavnici međunarodnih organizacija uključenih u rješavanje pitanja migracija i azila.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:05