StoryEditor

Wigemark pokrenuo ‘E4U‘ projekt za studente iz cijele BiH

Piše D  /  28.11.2017., 10:11h

U okviru tog projekta, studenti dodiplomskih studija s 14 javnih univerziteta/fakulteta iz BiH će uz pomoć svojih akademskih mentora i eksperata na projektu, raditi na izradi javnih kampanja koje ilustriraju percepciju mladih o socio-ekonomskim reformama, posebno u oblasti obrazovanja, zapošljavanja i poduzetništva, prenosi Fena.

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, danas su održani prvi Info dani u okviru ovog projekta pod sloganom „Upalimo svjetlo za mladost BiH“, na kojima je sudjelovalo oko 150 studenata dodiplomskih studija s Ekonomskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i Poljoprivrednog fakulteta iz Istočnog Sarajeva.

Sa studentima je razgovarao veleposlanik Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark i veleposlanik Francuske u BiH Guillaume Rousson.

- Veoma mi je drago što imam priliku razgovarati  s vama. Znam da nije lako biti mlada osoba danas. Mi, vaši roditelji, nastavnici i društvo općenito, zahtijevamo mnogo od vas. Tražimo da budete dobro obrazovani, otvoreni i znatiželjni, ambiciozni, u braku s djecom, neovisni, ali i da istovremeno prihvaćate naše stavove i poglede. Ali vi najbolje znate što funkcionira za vas. Zbog toga se nadamo da ćemo vam pružiti jedinstvene kanale komunikacije kako bi čitava zemlja saznala da vi imate moć da govorite i tražite rješenja za mnoge izazove s kojima se suočavate - izjavio je veleposlanik Wigemark.

Francuski veleposlanik Guillaume Rousson se zahvalio na prilici da razgovara sa studentima i da podjeli iskustva svoje zemlje koja je jedna od osnivača EU.

Europska unija drugu godinu zaredom provodi projekt ‘E4U‘ namijenjen studentima iz cijele Bosne i Hercegovine.

Projekt će trajati do proljeća 2018. kada će biti proglašena najbolja studentska kampanja, a pobjednička ekipa će osvojiti studijsko putovanje u Bruxelles.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 19:26