StoryEditor

Vučić: Za 40 godina nećemo imati ni narod ni državu

Piše D  /  17.03.2018., 02:03h

"Za 40 godina nećemo imati ni državu ni narod", rekao je Vučić u obraćanju naciji u kojem je želio ukazati na dva problema s kojim se suočava Srbija – rastući trend depopulacije i rješavanje problema Kosova, prenosi Fena.

Ako se nastavi sadašnji trend negativnoga prirasta stanovništva, procjene su da će 2060. godine Srbija imati između 3,9 i 5,5 milijuna stanovnika u odnosu na sadašnjih 7 milijuna.

"To bi značilo da ćemo izgubiti i demografski i ekonomski i politički potencijal… Za to nam nije kriv nitko, ni Amerika ni Europska unija, nitko osim nas samih", upozorio je Vučić, navodeći da bi 2060. godine u Srbiji moglo biti 1,7 milijuna umirovljenika, koliko ih ima i danas, kada Srbija ima sedam milijuna stanovnika.

Vučić je pozvao sunarodnjake da "razmišljaju o svojoj domovini, o svojoj budućnosti."

"Nemamo je ako sve ovo izgubimo", rekao je Vučić i najavio niz mjera kojim će srbijanska vlada nastojati poboljšati demografsku politiku.

Vučić je naglasio neophodnost rješavanja problema Kosova i ukazao je nepoštivanje briselskoga sporazuma između Beograda i Prištine iz travnja 2013. godine.

Srbijanski predsjednik istaknuo je da na Kosovu, unatoč obvezama iz toga sporazuma postignutoga uz posredovanje EU, nije formirana Zajednica srpskih općina (ZSO).

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 01:59