StoryEditor

​Vučić po povratku u Srbiju: Čuvat ćemo mir i stabilnost s Hrvatskom

Piše D  /  14.02.2018., 08:02h

U intervjuu za Radio Televiziju Srbije (RTS) po povratku u Srbiju, predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je kako najvažniji rezultat njegova posjeta Hrvatskoj tek treba uslijediti u vidu napretka u zajedničkim sferama od interesa Srbije i Hrvatske, poglavito položaju Srba u Hrvatskoj, što Srbiju najviše zanima.

Vučić je naveo kako postoji puno stvari za koje Hrvati u Srbiji žele pomoć, od rektorata do podrške njihovim kulturno-umjetničkim društvima, te kako će se konkretni rezultati vidjeti ubrzo.

“Nadam se da će Hrvatska na isti način postupiti prema Srbima, za koje sam danas vidio, a mogli ste i vi to vidjeti, naročito u Vrginmostu, u Podgorju, da su uplašeni, da ne smiju najotvorenije iskazati svoje mišljenje. Nadam se da će to biti nešto drugačije u budućnosti, to je naš posao,” izjavio je Vučić.

Na pitanje o kritikama upućenim njemu i hrvatskoj predsjednici, Vučić je odgovorio “Ona je kriva zbog toga što sam ja tobože ponizio Hrvatsku, a ja sam kriv po svojoj prirodi, što sam Srbin, četnik ili što već hoćete,” istaknuvši kako nije očekivao da će posjet biti toliko težak. Istaknuo je kako se trudio biti dostojanstven, ali i kako nikad nije vidio ujedinjenije srpske novinare, od kojih su neki bili čak i bijesni.

“Ja sam se trudio da i jad, i čemer, i sve ono kroz što prolazim, ne pokazujem. Znate, ako vam pokažu – baš me briga što su tebi spalili kuću, što su tvome ocu ubili oca, što su tvom ocu ubili djeda, baš me briga za sve to, jedna tvoja izjava od prije 30 godina mi se nije svidjela, aj‘ sad ti da budeš kriv za sve to – vi stanete, gledate i ne vjerujete da pored svih vaših poruka o budućnosti netko i dalje na tome inzistira,” zaključio je Vučić.

Vučić je ponovio i obećanje o stodnevnoj zabrani vrijeđanja hrvatske politike od strane srpskih državnih dužnosnika, iako bi on sam, referirajući se na Miru Bulja, “imao mnogo toga za odgovoriti različitim službenicima i onome što je trčao za mnom po trgu, pa čim sam se okrenuo, zaustavio se u toj jurnjavi”.

Razgovor s kardinalom Bozanićem Vučić je ocijenio kao važan, vrlo korektan, otvoren i iskren, te izjavio kako bi ga, da ima priliku, ponovio.

“Ako mislite je li me netko uvrijedio ili tako nešto – bože sačuvaj. Ali bilo je teških tema. Oni su mislili da je pokretanje određenih tema otprilike glogov kolac u srce. Mi smo na to vrlo hladno odgovorili i, rekao bih, s mnogo više argumenata i odgovornosti,” komentirao je Vučić razgovor s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

“Čuvat ćemo mir i stabilnost, unaprjeđivat ćemo odnose. Posao nas političara je da se borimo za svoje zemlje i to ćemo nastaviti,” – izjavio je Vučić zaključivši intervju i dodajući kako će predsjednicu Grabar-Kitarović pozvati da posjeti Beograd prije ljeta, uvjeren da će ona taj poziv i prihvatiti.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 13:09