StoryEditor

Voda poplavila više kuća, mještani cijelu noć branili svoje domove

Piše D  /  17.12.2017., 09:12h

Čiste se korita

Po drugi put ove jeseni, zbog izlijevanja potoka, dijelovi Šipovače kod Ljubuškog su poplavljeni, a vodom je prodrla i u nekoliko kuća. Ipak, najgore je stanje na području SŽ-a. Posebno je teško bilo u hadžićkim naseljima Dupovci i Pazarić, gdje se rijeka Zujevina izlila iz korita i poplavila više kuća, piše Večernji.ba

- Od jutros od dva sata smo na nogama. Pomažu nam pripadnici Civilne zaštite, svi smo se digli. Kako vidite, voda nam je došla do grla, iz nekih kuća nemoguće je izići. Bojimo se za djecu, starije osobe – kazali su stanovnici Dupovaca. Od dva sata iz ponoći na nogama su bili i stanovnici Japalaka u Tarčinu, gdje se obližnja rijeka izlila iz korita i poplavila okolne kuće i mostove. - Bageri bez prestanka čiste korito od mulja i smeća, pa se voda povukla s mostova.

Međutim, problem je tvornica za preradu drveta u iz koje bacaju otpadno drvo, a onda ono blokira da voda nesmetano prolazi - kazali su stanovnici Japalaka. “Izlijevanjem Zujevine poplavljeno je desetak kuća na Ilidži, a u Hrasnici je od rijeke Večerice poplavljena jedna kuća. Ekipe su na terenu s vrećama pijeska”, rekli su iz Županijske uprave CZ. Na području Trnova izlile su se rijeke Rakitnica, Bijela, rijeka Crna i Željeznica. Angažirana su dva građevinska stroja na raščišćavanju korita.

“U Trnovu je u tijeku noći jedan stariji čovjek evakuiran iz naselja Mađari jer mu je voda bila oko kuće. Također, u prekidu je lokalna cesta Bare - Ostojići jer je bujica odnijela dio”, rekli su iz Županijske uprave CZ. Problema ima i na drugim područjima BiH.

Mjere obrane od poplave

Vodostaj Save u Gradiški dosegao je razinu od 670 cm. Sava se izlila u nebranjenom dijelu od Orahove do Orubice i poplavila oranice. Tijekom noći poplavljeni su mnogi podrumi u naseljima pored Save, a kanalska mreža na pojedinim naseljima nije u funkciji. Iz Komunalnog poduzeća “Vodovod” stigla je obavijest u kojoj upozoravaju građane da vrjednije stvari iz podruma odnesu na sigurnija mjesta.

Mještani Preradovićeve ulice u Prnjavoru, nakon samo jedne kišne noći ponovno su osvanuli poplavljeni, pod vodom su im dvorišta, a nekima prijeti ući i u garaže, pa čak i kuće. Strahuju što će biti ako kiša nastavi padati. Mještani ove ulice poslije svake obilne kiše dožive katastrofu, a posljedice još nisu otklonjene ni poslije kobne 2014. Vodostaj Une u Novom Gradu jučer u 7 sati bio je 398 cm, a Sane 416 cm i u odnosu na petak viši su za oko 75 cm.

Redovite mjere obrane od poplava na snazi su i na Buni kod Mostara i Trebižatu na Humcu kod Ljubuškog. Vodostaj Neretve u gornjem toku značajno je povećan, pa je u Glavatičevu jučer iznosio 249 cm, a u Konjicu 403 cm. U 24 sata u Mostaru su pale 73 litre kiše po m2.

Dnevnik.ba

 

25. travanj 2024 03:19