StoryEditor

Vlada istinski zainteresirana za upravljanje i gospodarenje poljoprivrednim zemljištem u HNŽ

Piše D  /  23.02.2018., 03:02h

"Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je istinski zainteresirana za pitanja uspostavljanja učinkovitog upravljanja i gospodarenja zemljištem, napose poljoprivrednim zemljištem, prenosi  Vlada hnž.

Da je tomu tako pokazuje i činjenica da smo, zahvaljujući radu Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNŽ, velikim dijelom uspostavili pouzdanu i učinkovitu zemljišnu administraciju koja raspolaže podacima o stvarnom stanju zemljišta, ali i interesa na tom zemljištu, što je preduvjet učinkovitog gospodarenja zemljištem.

Kada je riječ o gospodarenju zemljištem, svjedoci smo kako već godinama na ovim prostorima djeluju procesi koji utječu na ubrzano smanjenje poljoprivredne proizvodnje, a naša su ruralna područja obuhvaćena depopulacijom.

Iako su  razlozi tome mnogobrojni, a mogu se podvesti pod jedan zajednički nazivnik -  nedostatak sustavne strategije, prioriteta i realnih sektorskih politika, na poseban se način izdvajaju sve veći problemi vezani uz zemljište kao temeljni resurs u poljoprivredi pri čemu je  upravo rascjepkanost i usitnjenost poljoprivrednih površina jedan od glavnih ograničavajućih čimbenika razvoja poljoprivrednog sektora.

Međutim, da se stvari i na tom planu mogu promijeniti i da se mijenjaju najbolji dokaz je upravo naš današnji domaćin, općina Ravno, koja je još 2012. prepoznala problem usitnjenosti posjeda te započela i uspješno završila pilot projekt komasacije-grupiranja zemljišta u veće i pravilnije čestice. Željeni učinak je postignut – posjednici zemljišta koji nisu bili obuhvaćeni pilot projektom uvidjeli su prednosti ovog projekta i iskazali želju za novim okrupnjavanjem koje se već provodi.

Ovim se projektom potvrđuje kako je lokalni razvoj jedan od glavnih procesa održivog razvoja i široki koncept u kojem institucije i građani stvaraju uvjete za poboljšanje kvalitete života - koncept koji treba biti primjenjivan u svim našim lokalnim zajednicama.

Čestitajući općini Ravno na učinjenom, želim jasno kazati da je za Vladu HNŽ uspostavljanje učinkovitog upravljanja i gospodarenja zemljištem, napose poljoprivrednim, jedno  od najznačajnijih ne samo gospodarskih nego i socijalnih i demografskih pitanja. S ovog mjesta želim kazati kako će Vlada, okviru svojih mjerodavnosti i mogućnosti, i u buduće biti pouzdan partner ne samo općini Ravno nego i svim drugim općinama koje će slijediti ovaj uspješan primjer‘‘, kazao je predsjednik Herceg ističući nadu kako će se u HNŽ uspješno implementirati iskustva i zaključci Konferencije kako bi se na još kvalitetniji način uredila ta oblast.   

Na Konferenciji je o stanju poljoprivrednog zemljišta u HNŽ govorio i Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te, uz ostale, Željko Obradović, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, Ivan Lesko, ravnatelj Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove HNŽ, akademik Ferdo Bašić sa Sveučilišta u Zagrebu, akademik Jakov Pehar sa Sveučilišta u Mostaru i Andrija Šimunović, načelnik Općine Ravno.

Inače, cilj održavanja Konferencije je da se, kroz izlaganje i diskusiju s pozvanim dionicama iz sektora poljoprivrede, dođe do rješenja u aktualnoj problematici poljoprivrede, problemu gospodarenja i održivog razvoja ruralnih područja.

Poseban naglasak je stavljen na problem neusuglašenosti katastra i zemljišnih knjiga sa stvarnim stanjem na terenu, zatim učinkovitost usitnjenih posjeda i afirmacija komasacije kao mjere poboljšanja stanja. Predstavljene su, također, i specifičnosti hercegovačkih poljoprivrednih površina, problem degradiranja zemljišta i primjeri dobrih praksi iz drugih područja.
 

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 10:02