StoryEditor

Vlada FBiH odbila ponudu kinesko - izraleskog investitora za Aluminij

Piše D  /  07.11.2019., 12:11h

Pogled.ba je došao do zaključka kojeg bi Vlada trebala usvojiti na sjednici i slobodno se može ustvrditi kako je ponuda kinesko – izraelskog investitora za sada odbijena. Na nekoliko stranica teksta kojeg je predložio ministar Nermin Džindić se navodi niz razloga zbog kojih je ponuda neprihvatljiva.

Na početku je Vlada zaključka kako Aluminij ima 2 276 dioničara, te kako oni ne mogu govoriti za sve njih, nego samo odgovaraju za svoj dio od 43,9998 posto. Problematiziran je i problem investicije od 50 milijuna eura jer se traži da Vlada Federacije BiH dio od 25 milijuna eura pokrije garancijom, što bi navodno bila nedozvoljena državna pomoć.

-U dijelu 5.5.3. naveli ste investiciju od 160 milijuna eura u vremenu od 10 godina. Smatramo da je potrebno da detaljnije pojasnite investiciju, te hoće li sama proizvodnja biti unaprijeđena u smislu finalizacije proizvoda koji imaju višu dodatnu vrijednost – navodi se u zaključku Vlade, te se traže i dodatna pojašnjenja oko povećanja broja radnih mjesta.

Zaključeno je i kako FBiH nema ingerencije nad formiranjem cijena električne energije, te se navodi kako raspolažu informacijama da je slični potrošači električne energije kao Aluminij imaju 50 posto veću cijenu od one koja je navedena u kinesko – izraelskoj ponudi. I to ne samo na bh. tržištu nego i na tržištu EU-a.

-Vlada Federacije ne može preuzeti obvezu jamstva cijene na 10+20 godina. Vaš zahtjev za oslobođenjem svih troškova prijenosa na 10+20 godina također nije u izravnoj nadležnosti Vlade Federacije BiH – navodi se između ostaloga u dokumentu.

Još mnogo toga je navedeno što Vlada Federacije BiH ne može prihvatiti, tako da će u konačnici biti poslan odgovor kinesko – izraelskom investitoru kako je njegova ponuda neprihvatljiva, ali će se ostaviti prostor za daljnje pregovore.

-Budući razgovori će ići u smjeru da se vidi što je najviše što ovaj investitor može ponuditi kako bi se utvrdilo ima li više uopće potrebe ići dalje u ovaj proces. Ono što je sada definitivno zaključeno jest da Vlada FBiH neće prihvatiti ovu ponudu – zaključili su sugovornici iz Vlade Federacije BiH za Pogled.ba.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 06:46